Vragen over Europese Verblijfsrichtlijn

Geschreven door: Redactie op

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft  op 25 september 2019 in een vreemdelingenzaak prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. De vraag gaat over het vastzetten van een EU-burger, in dit geval een man met de Poolse nationaliteit. De Afdeling bestuursrechtspraak wil van het Hof van Justitie weten of deze detentie in strijd is met het Europese recht.

De staatssecretaris van JenV besloot in 2018 dat de man Nederland binnen 28 dagen moest verlaten, omdat hij niet aan de voorwaarden voldoet om hier rechtmatig te verblijven. De man heeft hieraan gevolg gegeven, maar na een kort verblijf in Duitsland is hij weer teruggekomen naar Nederland. De staatssecretaris heeft hem daarop vastgezet om er zeker van te zijn dat hij ook daadwerkelijk weer zou vertrekken. Volgens de man is dat onrechtmatig en mag hij volgens de Europese Verblijfsrichtlijn opnieuw legaal in Nederland zijn.

De Afdeling ziet zich in deze zaak voor de vraag gesteld of de Europese Verblijfsrichtlijn het vastzetten van een persoon in deze situatie toestaat of niet. Daarvoor wil de Afdeling bestuursrechtspraak van het Hof van Justitie weten wanneer het besluit is ‘uitgewerkt’ op grond waarvan een EU-burger Nederland moet verlaten. Is dat al uitgewerkt wanneer hij binnen de termijn Nederland heeft verlaten? En zo ja, heeft die persoon dan bij terugkeer opnieuw legaal verblijf? Als het besluit niet direct is uitgewerkt op het moment dat een EU-burger het land verlaat, hoe lang moet hij dan buiten Nederland blijven?  

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 30 september 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.