Verschillen bij smartengeld

Geschreven door: Redactie op

Bij het bepalen van de hoogte van het bedrag aan smartengeld voor slachtoffers is volgens Slachtofferhulp Nederland sprake van willekeur. In vergelijkbare zaken zijn er ‘onaanvaardbare verschillen’.

Smartengeld is een vergoeding voor ‘immateriële schade’, dus bij lichamelijk of geestelijk letsel. ‘De hoogte van het bedrag verschilt per gerecht en per rechter’, zegt Jansen. ‘Het ene slachtoffer krijgt € 10.000, waar iemand in een vergelijkbare zaak € 2000 krijgt. Dit zijn onaanvaardbare verschillen die wij de slachtoffers niet kunnen uitleggen.’

Daarnaast wordt de hoogte van het smartengeld niet onderbouwd door strafrechters. In het vonnis wordt een bedrag genoemd dat naar ‘redelijkheid en naar billijkheid’ is bepaald. Slachtofferhulp wil dat dit verandert. ‘Leg uit waarom je vindt dat een verkrachte vrouw met € 500 prima bediend is’.

Database

Slachtofferhulp houdt op basis van zo’n 14.000 rechtszaken per jaar in een database bij wat gangbare bedragen zijn voor slachtoffers van misdaden als mishandeling, misbruik of verkrachting. Volgens Jansen zou de rechterlijke macht dat ook moeten doen. De Raad voor de rechtspraak noemt motivering bij het toekennen van smartengeld een punt van aandacht.

 

 

Bron: www.slachtofferhulp.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 9 juli 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.