Verontrustend aantal kinderrechtenschendingen in Nederland

Geschreven door: Redactie op

De rechten van kinderen worden in Nederland met voeten getreden, concluderen UNICEF Nederland en Defence for Children in het Jaarbericht Kinderrechten 2015, dat op 20 mei jl. verscheen. Uit het onderzoek blijkt dat vooral kwetsbare kinderen slachtoffer zijn van kinderrechtenschendingen.

De cijfers zijn schokkend. Bijna 8 op de 10 kinderen die in een justitiële jeugdinrichtingen verblijft, zit in voorlopige hechtenis in afwachting van een uitspraak van de rechter. Verder staan er nog altijd 2.000 kinderen op de wachtlijst voor bureau Jeugdzorg, een daling van 22 procent ten opzichte van 2013, maar nog steeds een veel te hoog aantal. Ook verdwenen vorig jaar 110 kinderen uit de asielopvang, zonder dat bekend is waarheen.

VN-Kinderrechtencomité

Nederland heeft in 1995 het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties ondertekend en moet zich op 27 mei verantwoorden voor het VN-Kinderrechtencomité in Genève. ‘De cijfers zijn zeer verontrustend’ zegt Aloys van Rest, directeur van Defence for Children. ‘In de vier grote steden is bijvoorbeeld in de helft van de gezinnen waar sprake is van kindermishandeling, anderhalf jaar na de eerste melding nog steeds sprake van excessief gezinsgeweld. Het aantal meldingen van online seksueel misbruik is vorig jaar zelfs toegenomen met 77 procent, tot 1331. Nederland moet nog veel verbeteren.’

UNICEF Nederland en Defence for Children roepen de regering op om de beginselen van het VN-Kinderrechtenverdrag zonder voorbehoud om te zetten in wetgeving, beleid en in de praktijk. Waaronder het recht op participatie, kinderen hebben het recht om mee te praten over beslissingen die hen aangaan. Bij elk kinderrechtenthema geven zij in dit Jaarbericht dan ook hun mening over de cijfers en aanbevelingen.

Reactie Rechtspraak

In reactie op de stelling van beide organisaties dat ‘bijna 8 op de 10 kinderen’ in justitiële jeugdinrichtingen, hier zitten in afwachting van een uitspraak van de rechter heeft de Rechtspraak inmiddels via een persbericht laten weten dat de onjuiste suggestie gewekt wordt dat minderjarigen vastzitten zonder dat een rechter hun zaak heeft bekeken. De Rechtspraak laat weten dat dit niet het geval is. De regels rondom voorlopige hechtenis zijn bij jongeren vergelijkbaar met die bij volwassenen. De organisaties doelen op minderjarigen die in voorlopige hechtenis zitten. Tijdens deze periode bepaalt een rechter of alles volgens de regels verloopt en of iemand vast mag worden gehouden. Bij minderjarigen wordt dit nog strenger beoordeeld dan bij volwassenen. Zo is het uitgangspunt bij minderjarigen dat een rechter altijd moet nagaan of de voorlopige hechtenis, onder bepaalde voorwaarden, geschorst kan worden. Bij het hele traject van voorlopige hechtenis zijn dus doorlopend rechters betrokken.


Bron: het Jaarbericht kinderrrechten is te vinden op www.defenceforchildren.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 22 mei 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

a.zecha schreef op :
Het zou goed zijn indien de kritische woorden in de conclusies van UNICEF Nederland en Defence for Children in het Jaarbericht Kinderrechten 2015 door betrokkenen ernstig worden genomen. Dan is er ten minste enig uitzicht op verbetering.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.