Vermogens- en inkomenstoets bij aanvraag Wmo-voorziening verboden

Gemeenten mogen voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) niet weigeren op grond van het inkomen of vermogen van de aanvrager. Dat blijkt uit drie uitspraken die de Centrale Raad van Beroep op 26 november 2013 heeft gedaan.

Een vrouw die bij haar dochter is gaan wonen omdat ze verzorging nodig heeft, moest van de gemeente de kosten van de huishoudelijke hulp zelf kan dragen. Ze heeft een vermogen van € 50.000 en kan de kosten van levensonderhoud delen met haar dochter, redeneerde de gemeente. Een andere gemeente weigerde een traplift omdat de aanvrager een inkomen van € 27.000 en een vermogen van € 270.000 had. Een derde zaak was die van een echtpaar dat niet met de Regiotaxi mocht.

Gemeenten mogen rekening houden met de eigen verantwoordelijkheid van de burger stelt de Centrale Raad van Beroep maar dat betekent echter niet dat de gemeente een individuele Wmo-voorziening mag weigeren op grond van het inkomen of vermogen van de aanvrager. Dat doorkruist de wettelijke eigenbijdrageregeling, die op grond van de Wmo is getroffen. Gemeenten zouden op die manier inkomensbeleid kunnen voeren, wat de centrale wetgever niet wil. Bovendien frustreert zo’n eigen beleid de wettelijk regeling die opeenstapeling van eigen bijdragen op grond van de Wmo en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) tegengaat.

ECLI:NL:CRVB:2013:2390
ECLI:NL:CRVB:2013:2394
ECLI:NL:CRVB:2013:2395 

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Gerard Noordhof schreef op :
Onze vraag is of anno 2017 dit verbod op toetsing door gemeente ambtenaar op versterkking WMO rolstoel nog steeds van kracht is en waar ik update kan vinden tbv onze casus.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.