Veiligheid vreemdelingen

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie schreef een brief aan de Tweede Kamer met de beleidsreactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) ‘Veiligheid van vreemdelingen’ d.d. 24-04-2014.

Het rapport geeft een breed beeld van de vreemdelingenketen en de positie van de vreemdeling daarbinnen. De bewindsman is blij met de constatering van de OvV ‘dat er geen aanwijzingen zijn dat asielzoekers en uitgeprocedeerde asielzoekers in opvanglocaties en detentiecentra structureel onveilig zijn.’ Dat neemt niet weg dat uit het rapport blijkt dat er verbeteringen mogelijk zijn. Een aantal van de risico’s die de OvV benoemt zijn niet (volledig) weg te nemen. Het bestaan van risico’s in de vreemdelingenketen is, zoals ook elders, feitelijk onvermijdbaar. Ook de opstelling en keuzes van de
vreemdeling spelen daarbij een rol.

Het rapport wordt te kort gedaan wanneer het enkel zou worden gezien als een instrument om te komen tot de zeven daarin vervatte aanbevelingen. Het onderzoek van de OvV is uitvoerig geweest en biedt een belangrijk inzicht in het werk van de vreemdelingenketen. Het gehele rapport, met conclusies en deelconclusies wordt in de komende tijd op veel plaatsen binnen de vreemdelingenketen gebruikt om bestaande werkprocessen te toetsen en waar mogelijk verbeteringen aan te brengen. In deze beleidsreactie richt de staatssecretaris zich evenwel primair op de aanbevelingen uit het rapport die stuk voor stuk worden behandeld. Tevens wordt gereageerd op de, als bijlage meegestuurde, ‘Monitor Vreemdelingenketen’ van de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.