Uitvoeringswet kiescolleges BES in consultatie

Geschreven door: Redactie op

Met dit wetsvoorstel wordt per openbaar lichaam (Sint Eustatius, Saba en Bonaire) een kiescollege Eerste Kamer ingesteld. De leden van de kiescolleges hebben de taak om samen met de leden van de provinciale staten de leden van de Eerste Kamer kiezen. Dit wetsvoorstel geeft uitvoering aan de voorgestelde grondwetswijziging strekkende tot het opnemen van een constitutionele basis voor Caribische openbare lichamen en het regelen van een kiescollege voor de Eerste Kamer.

Het doel van de regeling is om de Nederlandse ingezetenen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba in staat te stellen om invloed uit te oefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Voorgesteld wordt om per openbaar lichaam (per eiland) een kiescollege in te stellen, waarbij het aantal leden gelijk is aan het aantal leden van de eilandsraad van het openbaar lichaam. De Nederlandse ingezetenen van de eilanden kunnen een keer in de vier jaar naar de stembus om de leden van het kiescollege te kiezen. De Nederlandse ingezetenen kunnen zich ook verkiesbaar stellen, mits zij aan de daarvoor gestelde voorwaarden voldoen. Politieke partijen kunnen zich laten registreren voor de verkiezingen van het kiescollege. Voorgesteld wordt de verkiezing van het kiescollege op hetzelfde moment als de eilandsraadverkiezing te laten plaatsvinden, zodat de kiezer voor twee verkiezingen maar één keer naar de stembus hoeft en de kosten voor het organiseren van de kiescollegeverkiezingen zo beperkt mogelijk blijven.

Reageren op www.internetconsultatie.nl is mogelijk tot 10 mei 2017.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 21 maart 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.