Uitspraak Rechtbank woonlandbeginsel Print document

De Rechtbank Amsterdam heeft op 22 augustus 2013 uitspraak gedaan over het woonlandbeginsel dat op 1 juli 2012 is ingegaan. Volgens het woonlandbeginsel wordt de Anw-uitkering aangepast aan het kostenniveau van het land waar iemand woont. Weduwen in het buitenland die een Nederlandse nabestaandenuitkering ontvangen, mogen daarop niet worden gekort. Dit blijkt in strijd met internationale verdragen.

 

Een aantal klanten die in Turkije en Marokko wonen hebben beroep ingediend tegen de beslissing om de Anw-uitkering te verlagen. De bestuursrechter gaat mee met de stelling van eiseressen dat verlaging in strijd is met Besluit 3/80 van de Associatieraad van 19 september 1980 betreffende de toepassing van de sociale zekerheidsregelingen van de lidstaten der Europese Gemeenschappen op Turkse werknemers en hun gezinsleden respectievelijk het Algemeen Verdrag inzake sociale zekerheid tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Marokko. Voor de weduwen die in beroep zijn gegaan, wordt de aanpassing ongedaan gemaakt.

ECLI:NL:RBAMS:2013:5315

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.