Toepassing EU-recht: jaarverslag 2013

Het aantal lopende inbreukzaken vertoont de laatste jaren een opmerkelijke daling. Het aantal zaken dat in een vroege fase wordt opgelost in de zogenaamde ‘EU-Pilot’ stijgt. Nederland staat in de top drie van snelst implementerende landen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013 over de toepassing van het EU-recht, dat de Commissie publiceerde.

De Commissie hecht grote waarde aan de correcte toepassing van het EU-recht: het is een hoeksteen van de EU-verdragen en vormt het hart van het Commissie-programma inzake Gezonde en resultaatgerichte regelgeving (REFIT).
Het aantal inbreukzaken daalde van 2900 in 2009 naar 1300 in 2013. De meeste inbreuken (62% van alle zaken) vonden plaats op het gebied van milieu, belastingen, vervoer en interne markt en diensten.
De top drie van te late en incorrecte implementatie van richtlijnen wordt gevormd door Italië (109), Spanje (90) en Griekenland (79). Nederland bevindt zich met veertig zaken in een middenpositie en was wat betreft te late implementatie een van de drie best presterende lidstaten. De Commissie blijft gebruik maken van haar bevoegdheden om te late implementatie aan te pakken met de versnelde inbreukprocedure van artikel 260, lid 3 EU-Werkingsverdrag. Zij heeft in 14 zaken het EU-Hof verzocht een financiële sanctie op te leggen (België, Bulgarije, Estland, Roemenië, Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Polen en Portugal). Opmerkelijk genoeg blijven de top-drie boosdoeners buiten schot. In 2012 werden nog 35 zaken voor het EU-Hof gebracht.
De Commissie ontving vorig jaar 3505 klachten van burgers, ondernemingen en belanghebbenden. 72% hiervan betroffen vijf beleidsgebieden: justitie (590), milieu (520), interne markt en diensten (494), werkgelegenheid (470) en belastingen en douane (452). Klachten werden het meest ingediend tegen Italië (472), Spanje (439) en Duitsland (297).

Het jaarverslag is te vinden op de website van het Expertisecentrum Europees Recht

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.