Toch veroordeling PVV-aanhanger voor groepsbelediging

Geschreven door: Redactie op

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 25 oktober een man veroordeeld tot een boete van 400 euro wegens groepsbelediging. De man heeft in een documentaire over Wilders die in 2010 op televisie is uitgezonden, gezegd: ‘En zoals iedereen weet zijn Arabieren fervent kontenbonkers. En ze neuken kleine jongetjes. Dat is heel normaal in hun cultuur.’

 


Onnodig kwetsend

Het gerechtshof is van oordeel dat ‘Arabieren’ dienen te worden beschouwd als ras als bedoeld in artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht. De genoemde uitlatingen acht het gerechtshof zeer grof, seksueel expliciet en onnodig kwetsend. Hoewel de man de uitlatingen heeft gedaan in het kader van het maatschappelijke debat (namelijk voorafgaand aan een anti-islam demonstratie), zijn zij onverminderd beledigend.

Vrijheid van meningsuiting

Het gerechtshof heeft meegewogen dat ook degenen die (zeer) kwetsende uitlatingen doen in hoge mate worden beschermd door hun recht op vrijheid van meningsuiting. Dat recht is echter niet onbeperkt. De aard van de bewoordingen en de relatief lage straf die wordt opgelegd, maken dat de inbreuk op het recht op vrijheid van meningsuiting van de man niet in strijd is met het Europese recht.

 

Verloop van de procedure

De rechtbank Amsterdam had de verdachte eerder vrijgesproken. Het hof deed dat in 2016 ook, maar de Hoge Raad bepaalde dat de zaak over moest. Het Openbaar Ministerie eiste bij de nieuwe behandeling in hoger beroep een geldboete van 500 euro. Vanwege het lange tijdsverloop legt het gerechtshof geen taakstraf op, maar een lagere boete dan geëist.

 

Bron: www.rechtspraak.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 26 oktober 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Gastvlog: AB in het onderwijs

Het tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht (AB) is niet alleen een van de oudste maar ook een van de meest gelezen Nederlandse juridische tijdschriften. De AB is ook al jaren niet meer weg te denken uit het onderwijs. Universiteiten en hogescholen zijn zelfs de grootste raadplegers van de AB. Dat is niet voor niks: AB-annotaties bieden een heldere samenvatting van (lange) uitspraken en plaatsen die vaak in een bredere context. Bovendien hebben studenten de mogelijkheid om samen met een docent of advocaat (vaak ook AB-annotator) een annotatie bij de AB in te dienen. Dan heb je al tijdens je studie een publicatie op je naam staan! Zie voor meer informatie het vlog:Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.