Toch veroordeling PVV-aanhanger voor groepsbelediging

Geschreven door: Redactie op

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 25 oktober een man veroordeeld tot een boete van 400 euro wegens groepsbelediging. De man heeft in een documentaire over Wilders die in 2010 op televisie is uitgezonden, gezegd: ‘En zoals iedereen weet zijn Arabieren fervent kontenbonkers. En ze neuken kleine jongetjes. Dat is heel normaal in hun cultuur.’

 


Onnodig kwetsend

Het gerechtshof is van oordeel dat ‘Arabieren’ dienen te worden beschouwd als ras als bedoeld in artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht. De genoemde uitlatingen acht het gerechtshof zeer grof, seksueel expliciet en onnodig kwetsend. Hoewel de man de uitlatingen heeft gedaan in het kader van het maatschappelijke debat (namelijk voorafgaand aan een anti-islam demonstratie), zijn zij onverminderd beledigend.

Vrijheid van meningsuiting

Het gerechtshof heeft meegewogen dat ook degenen die (zeer) kwetsende uitlatingen doen in hoge mate worden beschermd door hun recht op vrijheid van meningsuiting. Dat recht is echter niet onbeperkt. De aard van de bewoordingen en de relatief lage straf die wordt opgelegd, maken dat de inbreuk op het recht op vrijheid van meningsuiting van de man niet in strijd is met het Europese recht.

 

Verloop van de procedure

De rechtbank Amsterdam had de verdachte eerder vrijgesproken. Het hof deed dat in 2016 ook, maar de Hoge Raad bepaalde dat de zaak over moest. Het Openbaar Ministerie eiste bij de nieuwe behandeling in hoger beroep een geldboete van 500 euro. Vanwege het lange tijdsverloop legt het gerechtshof geen taakstraf op, maar een lagere boete dan geëist.

 

Bron: www.rechtspraak.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 26 oktober 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.