Tegengaan excessieve bestuurdersbeloningen

De Minister van SZW stuurde de Kamer een brief (07-03-2014) over het tegengaan van excessieve beloningen van topbestuurders in het bedrijfsleven.

Ook in de laatste jaren van economische crisis zijn de beloningen van sommige topbestuurders hard gestegen. De beloning van gewone werknemers bleef daar bij achter. Het kabinet gaat niet over de hoogte van de totale beloning van de bestuurders van individuele bedrijven maar hecht met het oog op de arbeidsverhoudingen wel aan een open en transparante dialoog hierover. Op 21 juni 2013 heeft de minister de Kamer daarom laten weten dat het kabinet de verdere mogelijkheden zal onderzoeken om te bevorderen dat beloningen in de top van het bedrijfsleven in verhouding staan tot het de rest van het loongebouw.

In deze brief gaat hij in op de voornemens waartoe dat onderzoek heeft geleid. Het kabinet wil excessieve topbeloningen onder meer tegengaan door versterking van de medezeggenschap. Daarom is onderzocht hoe de rol van ondernemingsraden bij het beloningsbeleid voor bestuurders nadere invulling kan krijgen. Rapportage over de beloningsverhoudingen kan binnen de onderneming een discussie losmaken over wat passende verhoudingen zijn tussen de bezoldiging van topbestuurders en de rest van het loongebouw. Het kabinet zal de WOR zodanig aanpassen dat jaarlijks een gesprek tussen bestuurder en de ondernemingsraad plaatsvindt over de ontwikkeling van de beloningsverhoudingen, inclusief die van het bestuur. Op basis van de huidige informatieverplichting is een gesprek over de beloningsverhoudingen reeds mogelijk. Dit wordt nu een verplichting.

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.