Strafproces tegen 11 advocaten in Istanbul

Geschreven door: Redactie op

Op woensdag 22 juni begint in Istanbul de strafzaak tegen advocaat Ramazan Demir, die al twee maanden vastzit op verdenking van terroristische activiteiten. Demir verdedigde eerder zowel journalisten als advocaten die door de Turkse overheid in massa-terrorismeprocessen worden vervolgd. Ook trad hij op voor de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. 

Arrestatie 11 advocaten in maart 2016

Ramazan Demir staat terecht samen met Ayse Acinikli, Irfan Arasan, Hüseyin Bogatekin, Sefik Çelik, Adem Çalisçi, Tamer Dogan, Mustafa Ruzgar, Ayse Gösterislioglu, Sinan Zincir, Raziye Ozturk, allen leden van de OHD, de Vereniging van Advocaten voor Vrijheid. Zij worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie.

De advocaten werden op 16 maart 2016 met veel machtsvertoon gearresteerd waarbij hun huizen en kantoren werden doorzocht. Enkele dagen na hun arrestatie werden ze vrijgelaten, maar Ramazan Demir en Ayse Acinikli werden opnieuw gearresteerd en zitten sindsdien in voorarrest.

Verhoor

Tijdens hun verhoor werden de advocaten ondervraagd over werkzaamheden die zij eerder hadden verricht, zoals de klachten die zij bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens hadden ingediend over mensenrechtenschendingen door het Turkse leger tijdens de belegering van steden in Oost-Turkije, waar overwegend Koerden wonen. Ook moesten zij vragen beantwoorden over hun bezoek aan gedetineerde cliënten en over interviews die ze hadden gegeven aan (Westerse) media, de activiteiten voor de TUAD (een vereniging van en voor familieleden van (gewetens)gevangenen), twitter berichten over zaken bij het Europese Hof, de verdediging van Gezi-activisten, contacten met internationale beroepsgenoten en civiele organisaties.

Het proces past in een reeks van terrorismeprocessen die de Turkse regering voert tegen haar burgers: journalisten, vakbondsleden, mensenrechtenactivisten, parlementariërs, academici en studenten die zich inzetten voor een vreedzame oplossing van de Koerdische kwestie en voor vrijheid van meningsuiting.

Advocaten vervolgd vanwege hun werk

Dat ook advocaten (en officieren van justitie, en rechters) al jaren het doelwit van vervolging zijn, wordt nogal eens onderbelicht. Advocaten worden vervolgd voor hun werkzaamheden als advocaat: zij worden geïdentificeerd met hun cliënten of met de zaak van hun cliënten. Dit is in strijd met de VN Basic Principles on the Role of Lawyers. Het niet in vrijheid kunnen uitoefenen van het beroep van advocaat raakt de wortels van de rechtstaat.

Advocaten van Lawyers for Lawyers en Fair Trial Watch zullen het proces in Istanbul monitoren.


Trend in processen tegen Turkse advocaten

Directeur Stichting Lawyers for Lawyers (L4L), Adrie van de Streek: “De arrestatie van deze advocaten past in een trend.

Ramazan Demir is een van de vele advocaten die worden vervolgd in Turkije. Op 28 juni zal er wederom een zitting in de 'Lawyers trial' plaatsvinden.

In dit proces staan 46 advocaten terecht op beschuldiging van ‘het werken voor, of behoren tot, een terroristische organisatie’.  L4L zal ook deze zittingen in Istanboel bijwonen.

Het is daarom van groot belang van wij deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten houden, en waar mogelijk deze advocaten helpen om een vrije beroepsuitoefening te waarborgen. Waar ook ter wereld.” 

 

Bron: persbericht Lawyers for Lawyers en Fair Trial Watch.

 

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 22 juni 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.