Schuldenwijzer moet schuldenaanpak effectiever maken

Geschreven door: Redactie op

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) nemen samen het initiatief voor Schuldenwijzer. Dat maakten ze afgelopen week bekend tijdens een expertmeeting in Den Haag. De nieuwe online tool geeft direct betrokkenen veilig en efficiënt inzicht in de totale schuldsituatie van burgers met schulden. Daarmee wordt goede ketensamenwerking mogelijk - door de rijksoverheid benoemd als een belangrijke voorwaarde voor effectieve aanpak van schulden. 

Ons land telt 170 gerechtsdeurwaarderskantoren, elk met hun eigen administratie. Daarnaast voeren bijvoorbeeld de Belastingdienst en andere (semi)overheidsinstanties hun eigen administratie. Die versnippering belemmert een effectieve aanpak van de sanering en inning van schulden. Het samenbrengen van informatie over schulden in één centraal veilig online systeem biedt voordelen voor alle betrokken partijen. 

Burgers met schulden krijgen bij Schuldenwijzer met één druk op de knop een totaaloverzicht van hun schuldsituatie en worden beschermd tegen kansloze procedures. Gerechtsdeurwaarders voorkomen met Schuldenwijzer dat er kosten worden gemaakt bij burgers die niet in staat zijn te betalen. Via een machtiging door burgers kunnen ook schuldhulpverleners een beter zicht krijgen op schuldsituaties: zij kunnen hiermee hun dienstverlening efficiënter maken. Ten slotte biedt Schuldenwijzer nieuwe mogelijkheden om het ontstaan van problematische schulden vroegtijdig te herkennen.

Vervolg op Digitaal Beslagregister

Met het creëren van inzicht in schulden is in 2016 al een belangrijke stap gezet via de realisatie van het Digitaal Beslagregister (DBR). Gerechtsdeurwaarders zijn sindsdien verplicht alle derdenbeslagen (op inkomsten) vast te leggen in het Digitaal Beslagregister. Om naast gerechtsdeurwaarders ook andere direct betrokkenen inzicht te kunnen geven in schuldsituaties, is de wetgever aan zet. Schuldenwijzer zal de privacywetgeving als juridische basis gebruiken en krijgt de hoogste beveiligingsstandaard. Via gebruikersrollen en rechten wordt de toegang beperkt tot de minimaal benodigde informatie.

Stap voor stap

De eerste stap richting Schuldenwijzer is een inzageportaal voor burgers, dat begin 2019 beschikbaar zal zijn voor burgers met schulden. Met hun DigiD kunnen zij dan inzicht krijgen in hun derdenbeslagen. Dit zijn beslagen die door deurwaarders zijn gelegd bij derden, zoals loonbeslag of bankbeslag. In de volgende fase wordt de informatie uitgebreid met alle informatie over schulden die bij gerechtsdeurwaarders bekend is. Uiteindelijk moet de informatie over schulden voor alle betrokken partijen inzichtelijk worden. 

Meer informatie over Schuldenwijzer is te vinden op www.schuldenwijzer.nl

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 7 december 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.