Satudarah verboden en ontbonden

Geschreven door: Redactie op

De Rechtbank Den Haag heeft maandag beslist dat motorclub Satudarah met onmiddellijke ingang wordt verboden en ontbonden. Dit gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Onder het verbod vallen de chapters van Satudarah, de support club Saudarah en Supportcrew 999. Support club Yellow Snakes wordt niet getroffen door het verbod. De rechtbank is er niet van overtuigd dat zij een onderdeel vormt van de informele vereniging Satudarah.

Naar het oordeel van de rechtbank maakt de combinatie van talrijke strafbare gedragingen met de cultuur van geweld, dat de werkzaamheid van Satudarah in strijd is met de openbare orde. Daarbij zijn deze gedragingen zo ernstig dat ze de samenleving kunnen ontwrichten. 

Bestuursleden en leden zijn namelijk al jarenlang betrokken bij veel criminele activiteiten waaronder geweld tegen andere motorclubs, productie van- en handel in verdovende middelen, verboden wapenbezit en afpersing. Daarnaast lieten bestuursleden een cultuur ontstaan die het plegen van strafbare feiten door leden bevorderde en waarin crimineel gedrag van leden werd gewaardeerd en beloond.

Al vele jaren zijn strafrechtelijke middelen ingezet. Ook zijn tal van bestuursrechtelijke maatregelen getroffen. Dat alles heeft niet tot een afdoende resultaat geleid. Daarom is een verbod en een ontbinding van de vereniging nu op zijn plaats. De club verliest hiermee de beschikking over haar vermogen (waaronder de clubhuizen) en mag zich niet meer als motorclub manifesteren. Wordt Satudarah toch in een of andere vorm voortgezet dan kunnen de deelnemers daarvoor strafbaar zijn.

Het OM krijgt de gelegenheid iemand voor te dragen als vereffenaar voor de financiële afwikkeling van de ontbinding van de motorclub.

Bron: rechtspraak.nl

ECLI:NL:RBDHA:2018:7183

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 20 juni 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.