Registratie persoonsgegevens

Op 6 januari 2014 is de Wet Basisregistratie Personen (BRP) in werking getreden. Deze nieuwe wet vervangt de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (Wet GBA).

Tegelijk met de inwerkingtreding van deze wet is ook een verbetering doorgevoerd in de inzagemogelijkheden van gebruik van persoonsgegevens binnen de overheid. Via MijnOverheid.nl kunnen mensen met hun DigiD inzage krijgen in welke overheidsorganen en anderen gebruik maken van hun gegevens en op basis van welke wetgeving dat gebeurt.

Mensen die zich schuldig maken aan onjuiste registratie in de Basisregistratie Personen of bewust toelaten dat iemand anders ten onrechte op zijn of haar adres is geregistreerd, kunnen van hun gemeente een bestuurlijke boete krijgen. Deze kan oplopen tot € 325.

Ook werd het met de Wet BRP vanaf 6 januari 2014 mogelijk dat nietingezetenen onder bepaalde voorwaarden een verzoek kunnen doen tot inschrijving bij een zogenaamde inschrijfvoorziening gevestigd in 18 gemeenten in Nederland. Binnen een dag hadden zich al ongeveer 300 mensen ingeschreven in de Registratie niet-ingezetenen (Rni). Niet-ingezetenen zijn mensen die niet in Nederland wonen maar wel een relatie met de Nederlandse overheid hebben zoals grensarbeiders, buitenlandse studenten en ‘pensionado’s’. De achttien gemeenten met inschrijfvoorzieningen voor niet-ingezetenen zijn te vinden op www.bprbzk.nl/BRP/RNI

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.