Reclamecode YouTube

Geschreven door: Redactie op

Een grote groep YouTubers heeft de ‘Social Code: YouTube’ gelanceerd. In deze code zijn afspraken vastgelegd die moeten zorgen voor meer transparantie over eventuele reclame in YouTube video’s. In de code staat bijvoorbeeld dat content creators in hun video’s gaan aangeven wanneer zij worden betaald om een bepaald product aan te prijzen. De code is tot stand gekomen in samenwerking met het Commissariaat voor de Media. 

Bij de uitwerking van de code is ook gesproken met andere partijen, waaronder de Stichting Reclame Code. De YouTubers hebben zich bij het opstellen van de code laten inspireren door een literatuuronderzoek dat in opdracht van het Commissariaat is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen. In opdracht van het Commissariaat voor de Media hebben Esther Rozendaal van de Radboud en Eva van Reijmersdal van de UvA een literatuuronderzoek gedaan naar de manier waarop transparantie over reclame kan worden vergroot. Daaruit blijkt onder andere dat in de meeste onderzoeken een vermelding van een betaalde samenwerking bij minderjarigen bleek te leiden tot een betere inschatting van het commerciële karakter van een video. Daarbij geldt dat hoe duidelijker en hoe langer de vermelding in beeld is, hoe beter de melding wordt begrepen. De uitkomsten van het onderzoek zijn door de YouTubers deels overgenomen in hun code.

Video’s van YouTubers vallen op dit moment nog niet onder het toezicht van het Commissariaat. In de toekomst kan de Europese richtlijn voor audiovisuele mediadiensten daar mogelijk verandering in brengen. Europese toezichthouders krijgen dan waarschijnlijk meer bevoegdheden om hun toezicht ook uit te breiden naar platforms zoals YouTube.

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 28 november 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.