Rechtsstaat wereldwijd onder druk

Geschreven door: Redactie op

Wereldwijd staat de rechtsstaat onder druk. Dit blijkt uit de op 31 januari  verschenen Rule of Law Index. In een meerderheid van de 113 onderzochte landen ging het vergeleken met vorig jaar slechter op het gebied van mensenrechten en de mogelijkheden om de overheid te kunnen controleren. Ook was het voor mensen moeilijker om hun recht te halen bij een rechter.

Elk jaar stelt het gezaghebbende World Justice Project de ranglijst samen door rechtsstelsels van over de hele wereld met elkaar te vergelijken. In Scandinavië zijn volgens de lijst de beste rechtssystemen ter wereld te vinden. Direct daarna volgt Nederland. Met een vijfde plek handhaaft Nederland zijn positie van vorig jaar. Op het gebied van civiel recht staat Nederland zelfs bovenaan en ook worden wet- en regelgeving hier het beste gehandhaafd.
Helemaal onderaan de lijst, op de 113de plek, bungelt Venezuela. De staart van de ranglijst wordt verder gevormd door Cambodja en Afghanistan.

 

Bron: worldjusticeproject.org

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 8 februari 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Caroline Raat schreef op :
Interessant project. Qua methode wordt gebruik gemaakt van questionairs/vragenlijsten, die aan 300 respondenten worden gestuurd. De organisatie doet dus zelf geen onderzoek. Open Government Partnership, waar Nederland bij is aangesloten, doet dat wél. Daar is sprake van zelfrapportage enerzijds, maar van onafhankelijk eigen, strikt evidence-based onderzoek, dat een uitgebreide reviewronde doorgaat. In dit onafhankelijke onderzoek is veel ruimte voor reacties van maatschappelijke organisaties en deskundigen. Check: https://www.opengovpartnership.org.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.