Rechtspraak stelt model oproepingsbericht vast

Geschreven door: Redactie op

De Rechtspraak stelt een model ‘oproepingsbericht met procesinleiding’ vast voor de digitale civiele vorderingsprocedure volgens artikel 113 nieuw Rv. Dit model komt tot stand in nauw overleg met de deurwaardersorganisatie KBvG en de Orde van Advocaten. Ook komt er een model voor de zaken met een buitenlandse verweerder (artikel 113 juncto artikel 115 nieuw Rv). Later zullen meer oproepingsberichten worden ontwikkeld, bijvoorbeeld voor verzetprocedures (artikel 113 juncto artikel 143 nieuw Rv).

In de nieuwe civiele vorderingsprocedure kan de eisende partij op twee manieren een zaak starten. Hij kan eerst via Mijn Rechtspraak de procesinleiding indienen bij de rechtbank en daarna het oproepingsbericht van de rechtbank (laten) bezorgen bij de verwerende partij (artikel 112 nieuw Rv). Hij kan ook eerst de deurwaarder een oproepingsbericht, met procesinleiding, laten bezorgen bij de verwerende partij (artikel 113 nieuw Rv). De zaak brengt hij dan daarna aan bij de rechtbank.

Model oproepingsbericht met procesinleiding

In de modellen die worden ontwikkeld is de procesinleiding geïntegreerd in het oproepingsbericht (artikel 4 lid 3 Besluit digitalisering burgerlijk procesrecht en bestuursprocesrecht). De modellen voorkomen dat het oproepingsbericht van de deurwaarder verschilt van het oproepingsbericht van de rechtbank, of dat verschillende deurwaarders met verschillende oproepingsberichten werken. De Rechtspraak stelt, na vaststelling, de modellen beschikbaar op www.rechtspraak.nl.

Basisprocedure met regierol voor rechter

De nieuwe vorderingsprocedure start met een procesinleiding en kent in beginsel slechts 1 schriftelijke ronde. Ook gelden er strakkere termijnen. De rechter heeft een regierol en kan van de basisprocedure afwijken als de situatie daarom vraagt. Dat kan hij ambtshalve doen of op verzoek van een van de partijen. Uitstel voor een proceshandeling kan tot uiterlijk 4 dagen voordat de termijn voor deze proceshandeling afloopt worden aangevraagd.

 

Bron: rechtspraak.nl

 

Bron: rechtspraak.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 7 februari 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.