Rechtshulp civielrechtelijke en bestuursrechtelijke problemen

Geschreven door: Redactie op

Het WODC heeft een factsheet uitgebracht met een actualisatie van de publicatie ‘Rechtspleging Civiel en Bestuur’, die in 2013 voor het laatst verscheen.

Het factsheet beschrijft hoe vaak burgers civiel- en bestuursrechtelijke problemen hebben ervaren en welke dienstverleners ze daarbij hebben geraadpleegd. Ook worden de ontwikkelingen van het gebruik van diensten van het Juridisch Loket, advocaten, rechtsbijstandsverzekeraars, mediators, gerechtsdeurwaarders en notarissen geschetst. De ontwikkelingen worden weergegeven over de periode 2003-2016.

Belangrijkste resultaten

Het aantal civiel- of bestuursrechtelijke problemen dat burgers ervaren daalt. In 2003 had nog 67% van de burgers in een periode van vijf jaar zo’n probleem ervaren, in 2014 was dat 57%. Burgers met een probleem kloppen voor advies of hulp bij veel verschillende soorten deskundigen en organisaties aan. Advocaten en rechtsbijstandsverzekeraars worden het meest geraadpleegd (in 2014 bij 12% respectievelijk 11% van de problemen).

Na enkele jaren van daling nam het aantal klanten bij het Juridisch Loket in 2016 weer iets toe. Tussen 2003 en 2013 steeg het gebruik van toegevoegd advocaten voor civielrechtelijke zaken sterk, vooral binnen het personen- en familierecht. Daarna daalt het gebruik. In bestuursrechtelijke zaken is het beeld veel stabieler.

Het aantal rechtsbijstandverzekeringen voor gezinnen is al jaren stabiel. Het aantal polissen bedraagt zo’n 3,2 miljoen. In 2016 deden polishouders naar schatting 415.000 maal een beroep op hun verzekering.

Het gebruik van mediators op basis van een toevoeging neemt jaarlijks toe, en lag in 2016 voor het eerst boven de 17.000. Het aantal verwijzingen naar mediation door het Juridisch Loket en de Rechtspraak is over het hoogtepunt heen en bedraagt nog zo’n 5.000 per jaar.

Na een piek in 2015 (4,3 miljoen lopende dossiers) hadden deurwaarders in 2016 minder lopende
dossiers. Het aantal nam af tot 4 miljoen.

 

Bron: www.wodc.nl - Factsheet 2018-6

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 26 juni 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.