Rechtbank wijst onafhankelijke deskundige aan in zaken tegen NAM

Geschreven door: Redactie op

Eind oktober heeft de Rechtbank Noord-Nederland in twee zaken tegen de NAM een onafhankelijke deskundige aangewezen om mogelijke aardbevingsschade aan een woning te onderzoeken. Eerder geconsulteerde deskundigen werden niet voldoende onafhankelijk geacht.

In beide zaken ging het om woningen die eerder door verschillende deskundigen onderzocht waren op mogelijke aardbevingsschade. Deze deskundigen, die onderling tot verschillende conclusies kwamen, kunnen volgens de rechtbank niet als volledig onafhankelijk en onpartijdig worden aangemerkt. De NAM, aansprakelijk voor aardbevingsschade als gevolg van gaswinning, was in enkele gevallen bijvoorbeeld opdrachtgever en meestal ook hun financier.

Het verzoek om een onafhankelijke deskundige, dat in een van de zaken ook tegen het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) was gericht, werd afgewezen. Het CVW heeft volgens de rechtbank slechts een uitvoerende rol bij het afhandelen van schade gehad en is niet aansprakelijk voor aardbevingsschade als gevolg van gaswinning.

Samen met het verzoek om een onafhankelijke deskundige, kwamen in beide zaken ook de aan de deskundige voor te leggen onderzoeksvragen aan de orde. De rechtbank vond de vragen in de gegeven omstandigheden te ruim geformuleerd en daarom heeft zij deze (opnieuw) geformuleerd.

ECLI:NL:RBNNE:2017:4162
ECLI:NL:RBNNE:2017:4163

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 7 november 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.