Rechtbank vernietigt 12 verleende PAS-natuurvergunningen

Geschreven door: Redactie op

De rechtbank Midden-Nederland heeft twaalf zogenoemde PAS-zaken vereenvoudigd, zonder zitting, afgehandeld. In deze zaken wilden met name milieuorganisaties dat verleende natuurvergunningen worden ingetrokken. Het gaat hierbij om vergunningen voor hoofdzakelijk veehouderijen die willen uitbreiden. De bestuursrechter heeft deze beroepen onder verwijzing naar een uitspraak van de Raad van State gegrond verklaard. De vergunningen zijn daarom vernietigd.

De boerenbedrijven mochten op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) uitbreiden. Ook een enkel bouwproject, in Gelderland, kon dankzij het PAS verder. Op basis van het PAS werd alvast toestemming gegeven voor activiteiten die door de uitstoot van stikstof van invloed zijn op Europese natuurgebieden. Daarnaast worden in de gebieden algemene herstelmaatregelen genomen die in de toekomst voor stikstofreductie moeten zorgen. De positieve gevolgen van die maatregelen staan echter vooraf niet vast. Daarom oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 29 mei dat zo’n toestemming ‘vooraf’ niet mag en dat het PAS niet gebruikt mag worden voor natuurvergunningen.

Vergunningen vernietigd

Bij de rechtbank Midden-Nederland was voor de behandeling van deze 12 zaken gewacht op de beslissing van de Raad van State. De rechtbank volgt nu de Raad van State. Dit betekent dat zes verleende vergunningen in Utrecht worden vernietigd. In Flevoland gaat het om één vergunning, en in Gelderland gaat er een streep door vijf vergunningen, waaronder die van een bouwproject op landgoed Rhederhof. De drie provincies moeten nu de gevolgen van de plannen opnieuw in kaart brengen en bekijken of de vergunningen zonder het PAS alsnog kunnen worden verleend.

Bron: Rechtspraak.nl

 

Zie ook het Opinie artikel van Kees de Groot, opgenomen in aflevering 28 van het NJB

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 18 juli 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.