Reactie Rechtspraak op Miljoenennota

De grondrechten van burgers speelden een belangrijke rol in de Troonrede dit jaar. Maar in de gepresenteerde Miljoenennota gaat de aandacht vooral uit naar de versterking van de strafrechtketen bij de aanpak van terrorisme. De Raad voor de rechtspraak signaleert dat er een spanning kan zijn tussen de grondrechten van burgers aan de ene kant en het oplossen van dringende maatschappelijke problemen aan de andere kant. De Raad zal bij de advisering over wetsvoorstellen toetsen of de grondrechten van burgers voldoende gegarandeerd zijn.

Uit de Miljoenennota blijkt verder dat het kabinet van plan is de griffierechten minder fors te verhogen (€ 32 miljoen in plaats van € 45 miljoen). De Raad voor de rechtspraak signaleerde eerder in een wetgevingsadvies al dat een verhoging van de griffierechten op gespannen voet kan staan met de toegang tot de rechter. Ondanks dat het kabinet nu aankondigt de griffierechten minder fors te verhogen, blijft het de vraag of de toegang tot de rechter voldoende gewaarborgd is. Dit betreft met name de toegang tot de kantonrechter voor kleine geschillen en de toegang tot hoger beroep. De Raad voor de rechtspraak zal de uitwerking van de plannen uit de Miljoenennota op deze punten met extra aandacht beoordelen.

Bron: www.rechtspraak.nl

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

a.zecha schreef op :
Het signalement dat de Raad voor de rechtspraak geeft, is in overeenstemming met wat democratie minnende burgers eveneens – al dan niet openlijk - veelvuldig signaleren. Het zijn vaststellingen die in ons democratisch systeem niet ongebruikelijk zijn en waarvan onze Staten Generaal en de regering zich in de praktijk (de facto) zich weinig van aantrekken.

In de politieke praktijk van ons democratisch systeem betekenen formuleringen als “dat er een spanning kan zijn tussen ……..” niet veel meer dan eenvoudige vaststellingen zonder veel consequenties. I.e. feitelelijke – in hoofdzaak - loze vaststellingen die democratie minnende burgers (eveneens machteloos) kunnen waarnemen.

Mogelijk is de feitelijke ondergeschiktheid/afhankelijkheid van de Raad voor de rechtspraak aan de unitas politica, die door Brenninkmeijer in het NJB van 20 januari 2012 werd beschreven, mede een factor.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.