Professionele standaarden bestuursrecht

Geschreven door: Redactie op

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven hebben gezamenlijk professionele standaarden vastgesteld. Deze zijn op 1 april in werking getreden.

De professionele standaarden zijn kwaliteitsnormen, opgesteld door rechters voor rechters. Ze bevatten (gedrags)normen en werkafspraken. Deze stemmen in grote lijnen overeen met de huidige werkwijze. Daarnaast vullen de professionele standaarden kwaliteitsnormen aan die in wetten, regelingen en codes staan, bijvoorbeeld de rechterscode NVvR en de Procesregeling bestuursrechterlijke colleges. De professionele standaarden concretiseren ook kwaliteitsnormen. De standaarden zijn juridisch niet bindend maar wel belangrijk om de kwaliteit van het rechterlijk werk te bevorderen en te borgen. Ze bevorderen ook het gesprek daarover binnen én tussen de drie bestuursrechterlijke colleges. De rechters van deze colleges zijn in vrijwel alle zaken eindrechter. Dit brengt een bijzondere verantwoordelijkheid mee voor de bevordering van de rechtseenheid en rechtsontwikkeling.

De Rechtspraak is vanaf 2014 gestart met het ontwikkelen van professionele standaarden. Een aantal rechtsgebieden kent deze standaarden al. Deze zijn gepubliceerd op rechtspraak.nl. Ook de professionele standaarden die de drie bestuursrechterlijke colleges nu hebben vastgesteld, zijn op de websites van de Rechtspraak en de Raad van State gepubliceerd.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 2 april 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.