Personenvennootschap: particulier initiatief voor een nieuwe regeling

Geschreven door: Redactie op

De werkgroep personenvennootschap heeft op 26 september jl. haar rapport met een alternatief wetsvoorstel aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie aangeboden. De werkgoep, die bestaat uit juristen en fiscalisten uit uit praktijk, wetenschap en bedrijfsleven, staat onder voorzitterschap van Martin van Olffen, Hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Radboud Universiteit.

De huidige wettelijke regeling voor de personenvennootschap dateert uit 1838 en is sinds die tijd niet noemenswaardig herzien. De regeling is verspreid uitgewerkt in verschillende wetten en aangevuld door veel rechtspraak en juridische literatuur. Als gevolg daarvan is de regeling van de personenvennootschap niet gemakkelijk toegankelijk en ten opzichte van andere westerse landen, zowel binnen als buiten de EU, sterk verouderd.

Er zijn onder andere problemen met het laten toe- of uittreden van vennoten en met splitsingen en fusies van de vennootschap. Ook het verkrijgen van financiering is lastig. In het voorstel van de werkgroep zijn aanbevelingen opgenomen voor het oplossen van knelpunten en lacunes en zo bij te dragen aan de noodzakelijke modernisering en innovatie van dit rechtsgebied.

Particulier initiatief

De werkgroep is een particulier initiatief gestart in 2012 om te komen tot een nieuwe wettelijke regeling voor de personenvennootschap. Wat de werkgroep bindt is een bijzondere interesse voor de personenvennootschap, de maatschap, de vennootschap onder firma (VOF) en de commanditaire vennootschap (CV).

Minister Van der Steur heeft het rapport op 26 september 2016 in grote dank aanvaard. Hij zal het rapport betrekken bij de nota Vernieuwing ondernemingsrecht, die nog dit najaar naar de Tweede Kamer gaat.

De tekst van het rapport en wetsvoorstel zijn te vinden op de website van het Van der Heijden Instituut: https://www.ru.nl/rechten/vhi.


Bron: persbericht Radboud Universiteit


Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 27 september 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.