Oslo Principles: klimaatpolitiek via de rechter

Geschreven door: Redactie op

Rechters kunnen landen dwingen tot een doelmatig klimaatbeleid. Misschien zijn rechtszaken wel de enige manier om de politieke onverschilligheid rond klimaatverandering te doorbreken, aldus Jaap Spier, advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Dertien juristen en wetenschappers uit negen landen mengen zich in het internationale klimaatdebat. Onder hen rechters van het hooggerechtshof van Brazilië en van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De groep heeft een handleiding opgesteld voor juristen die overheden via de rechter tot effectieve klimaatpolitiek willen verplichten.

De Nederlandse advocaat-generaal en hoogleraar aansprakelijkheidsrecht Jaap Spier nam met de Duitse filosoof Thomas Pogge van de Amerikaanse Yale University het initiatief voor het document, de 'Oslo Principles'. Het stuk is genoemd naar de Noorse hoofdstad waar de groep het raamwerk formuleerde.

In de Oslo Principles wijst de werkgroep op grondslagen in het bestaande recht die toepasbaar zijn op klimaatbeleid. Er zijn voldoende juridische mogelijkheden om een land te dwingen de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Rechters kunnen op grond van het internationaal recht, de rechten van de mens en het aansprakelijkheidsrecht oordelen wat een staat moet doen om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering te voorkomen, aldus de groep. In het geding zijn het recht op leven en gezondheid, de internationale vrede en veiligheid, voedselvoorraden en economische vooruitgang.

Bron: trouw.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 9 april 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.