Opslaan biometrische gegevens (Turkse) vreemdelingen ter voorkoming van fraude mag

Geschreven door: Redactie op

Bij verwijzingsuitspraak van 31 januari 2018 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie EU. De zaken gaan over twee Turkse onderdanen, die bij hun aanvraag om een voorlopige verblijfsvergunning verplicht zijn om mee te werken aan het verstrekken van persoonsgegevens in de vorm van een digitale gezichtsopname en tien vingerafdrukken. Deze zogenoemde biometrische gegevens worden vervolgens opgeslagen en bewaard in de vreemdelingenadministratie. 

De vraag was of deze verplichting om persoonsgegevens te verstrekken in overeenstemming is met Europese regels en met de Assocatieovereenkomst tussen Europa en Turkije. In het bijzonder wilde de Afdeling weten of het verwerken en opslaan van deze gegevens verder gaat dan nodig is om identiteits- en documentfraude te voorkomen en te bestrijden. In verband hiermee wil de Afdeling bestuursrechtspraak ook weten of de bewaartermijn nog van belang is.

Het Hof van Justitie antwoordt in zijn arrest dat het afnemen van biometrische gegevens inderdaad een beperking is in de zin van de Associatieovereenkomst tussen Europa en Turkije. Dat is in principe verboden. Maar in dit geval is er een goede reden om het afnemen van biometrische gegevens verplicht te stellen, namelijk het voorkomen van fraude. Door het gebruik van de gegevens te beperken, gaat de Nederlandse regeling niet te ver, oordeelt het Hof van Justitie.

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 4 oktober 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.