Oproep tot samenwerking bij vernieuwing Rechtspraak

2014 staat voor de Rechtspraak in het teken van vernieuwing. Een nauwe samenwerking tussen alle partijen die bij rechtszaken betrokken zijn - zoals advocatuur, ondernemingen, OM, ministerie van VenJ - moet leiden tot een snelle, begrijpelijke en toegankelijke route naar de rechter.
 

Deze oproep tot samenwerking deed Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, op 9 januari tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Bakker bestempelt 2014 als ‘het jaar van de waarheid’. 2013 was het jaar van voorbereiding op het grootschalige vernieuwingsprogramma Kwaliteit en Innovatie. Bakker 'roept iedereen die bij deze omwenteling betrokken is op tot grote inzet, die recht doet aan het belang van goede en toegankelijke rechtspraak’.
 

Omwenteling

De grote omwenteling in de Rechtspraak heeft twee pijlers: een sterke vereenvoudiging van procedures en de vergaande digitalisering van rechtszaken. Binnen afzienbare tijd moet het mogelijk zijn vanachter de computer een rechtszaak te beginnen. Die zaak is vervolgens online te volgen. De mondelinge behandeling door de rechter in de rechtszaal blijft bestaan. Veel inspanningen zijn er op gericht de papieren rompslomp rondom rechtszaken tot een minimum te beperken.
 

Strafketen

Naast de innovaties in het civiele recht en het bestuursrecht, wordt de strafketen de komende jaren sterk gedigitaliseerd. Het is de bedoeling dat de computersystemen van Rechtspraak, Openbaar Ministerie, advocaten en politie met elkaar communiceren, zonder dat er papier aan te pas komt. 

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.