Opleiding voor rechters en raadsheren

Op rechtspraak.nl is een themadossier gepubliceerd over de nieuwe opleiding voor rechters/raadsheren.

De laatste lichting rechters die de 57 jaar oude raio-opleiding volgt, is over vier jaar klaar. De eerste lichting van de nieuwe Rio-opleiding is 6 januari van start gegaan. De raio-opleiding bood net afgestudeerde juristen allemaal hetzelfde zes jaar durende programma aan. De raio’s besloten pas na afloop of ze officier van justitie of rechter willen worden. Ervaren zijinstromers werden in één jaar opgeleid.
De nieuwe Rio-opleiding is alleen bedoeld voor toekomstige rechters en raadsheren; officieren van justitie krijgen een eigen opleiding. De opleiding is alleen toegankelijk voor juristen die minstens twee jaar relevante werkervaring hebben opgedaan buiten de rechterlijke macht. Daarnaast is maatschappelijke betrokkenheid een vereiste. Verder is de opleiding flexibel van opzet. In plaats van een vaststaand programma worden losse modules aangeboden. De eisen waar rio’s aan het einde van de opleiding aan moeten voldoen, staan vast. De weg daar naar toe duurt minimaal vijftien maanden en maximaal vier jaar, afhankelijk van reeds aanwezige kennis. Daarbij is de opleiding gebaseerd op een moderne leerfilosofie, die rio’s veel eigen verantwoordelijkheid geeft. Zij stellen zelf hun opleidingsplan samen en regelen en plannen hun leeractiviteiten in een digitaal portfolio. Daarmee moeten ze uiteindelijk een externe beoordelingscommissie overtuigen van het feit dat ze klaar zijn voor het rechtersvak. De opleiding is sterk op de buitenwereld gericht. Dat uit zich in de toelatingseisen, de vele stages en de grote aandacht voor vaardigheden als helder communiceren en goed omgaan met de media.
Zittingen doen, snel tot de kern komen en vonnissen schrijven vormen de kern van het rechtersambt, maar de rio’s worden ook beoordeeld op andere competenties, zoals samenwerken en feedback geven.

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.