Ook WhatsApp valt onder de Wbp

Geschreven door: Redactie op

WhatsApp heeft een rechtszaak tegen de Autoriteit Persoonsgegevens verloren waardoor het bedrijf gedwongen is een vertegenwoordiger in Nederland aan te wijzen om te voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Doet ze dat niet dan moet WhatsApp een dwangsom van € 10.000 per dag betalen, die maximaal oploopt € 1 miljoen. 

WhatsApp was door de Autoriteit Persoonsgegevens op de vingers getikt vanwege een overtreding van de Wet bescherming persoonsgegevens: zij had geen vertegenwoordiger in Nederland aangesteld. WhatsApp stapte naar de rechter om het sanctiebesluit ongedaan te maken. In de uitspraak van 22 november 2016 oordeelt de Rechtbank Den Haag dat WhatsApp gegevens van haar Nederlandse gebruikers verwerkt via de app die zich bevindt op Nederlandse smartphones, waarbij niet kan worden gezegd dat sprake is van enkel doorvoer van gegevens. In dat geval moet volgens de Wet bescherming persoonsgegevens WhatsApp een vertegenwoordiger in Nederland aanwijzen. De rechtbank baseert zich op artikel 4 lid 2 Wbp dat de wet van toepassing verklaart op de verwerking van persoonsgegevens door of ten behoeve van een verantwoordelijke die geen vestiging heeft in de EU, waarbij gebruik wordt gemaakt van al dan niet geautomatiseerde middelen die zich in Nederland bevinden, tenzij deze middelen slechts worden gebruikt voor de doorvoer van persoonsgegevens. Nu WhatsApp de data van gebruikers doorstuurt naar de VS en bij het verkrijgen van toegang tot het telefoonboek van de gebruiker de telefoonnummers op haar eigen server vergelijkt met de user tabel waarop de nummers van alle gebruikers staan opgeslagen, is naar het oordeel van de rechtbank geen sprake van enkel doorvoer maar van het verwerken van persoonsgegevens.
De lokale vertegenwoordiger wordt geacht aansprakelijkheid op zich te nemen voor boetes en dwangsommen die WhatsApp zou kunnen oplopen. WhatsApp voerde aan dat de lokale vertegenwoordiger geen enkele invloed heeft op haar activiteiten en dat het daarom niet gelukt is om een commerciële partij te vinden die een dergelijk risico wil aanvaarden. Dat verweer mocht haar niet baten.

 

ECLI:NL:RBDHA:2016:14088

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 28 november 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.