Onterechte dwangsom voor afzinken stenen in Noordzee door Greenpeace

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu had Greenpeace in 2011 geen dwangsom mogen opleggen voor het laten afzinken van 27 grote stenen en enkele houten zeepaarden in de Noordzee, in het gebied de Klaverbank.

Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 11 juni 2014. Volgens de staatssecretaris had Greenpeace met haar protestactie de Waterwet overtreden. Greenpeace had zonder vergunning de stenen en houten zeepaarden laten afzinken, die volgens de staatssecretaris afvalstoffen zijn. Met de dwangsom wilde de staatssecretaris voorkomen dat Greenpeace in de toekomst opnieuw stenen zou laten afzinken op of in de buurt van Klaverbank. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Geen afvalstoffen

De Raad van State is van oordeel dat de stenen en houten zeepaarden die Greenpeace heeft laten afzinken 'gelet op de omstandigheden' niet kunnen worden aangemerkt als afvalstoffen. Die omstandigheden zijn de aard van de materialen, het feit dat Greenpeace met het oog op de veiligheid de exacte locatie heeft doorgegeven waar de materialen zijn afgezonken, en het doel van de protestactie dat Greenpeace kenbaar heeft gemaakt. Omdat Greenpeace hiermee niet het verbod in de Waterwet heeft overtreden, was de staatssecretaris niet bevoegd een dwangsom op te leggen, aldus de hoogste bestuursrechter.

Protestactie

Volgens Greenpeace is de biodiversiteit in de Klaverbank ernstig aangetast door de intensieve visserij. Zij vindt dat de Nederlandse Staat tekortschiet in de bescherming van het gebied. Om een publiek signaal af te geven heeft Greenpeace de stenen en houten zeepaarden laten afzinken op de plaats van de Klaverbank.

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.