OM wil vaker procesafspraken

Geschreven door: Redactie op

Het Openbaar Ministerie (OM) wil gaan experimenteren om strafzaken sneller te kunnen afhandelen door afspraken te maken met procespartijen. Bij afspraken over het proces kan het bijvoorbeeld gaan om het afbakenen van het opsporingsonderzoek door de officier van justitie en het beperken van onderzoekswensen door de advocaat. Het OM kan nu al met de verdediging afspraken maken over het voeren van het proces, maar zou hier vaker gebruik van willen maken. Ook wil het OM onderzoeken of het mogelijk is om vonnisafspraken te maken, zulke afspraken worden nu nog niet gemaakt. Een vonnisafspraak is een gezamenlijk verzoek van de officier van justitie en de advocaat van een bekennende verdachte aan de rechter.

Momenteel bestaat er al ruimte voor het maken van procesafspraken tussen officieren van justitie en advocaten. De rechter neemt een beslissing over die gemaakte afspraken tijdens de behandeling van de zaak, tot die tijd is het voor de officier van justitie en de advocaat niet duidelijk of de rechter vanuit zijn onafhankelijke positie de afspraken volgt.

Vonnisafspraken worden nu nog niet gemaakt. Om dit mogelijk te maken is er op termijn een wetswijziging nodig, zodat het OM vooraf een afspraak kan maken met de verdediging met toetsing door de rechter. Het OM wil in gesprek met de advocatuur en de rechtspraak om de wenselijkheid daarvan te onderzoeken.

Het OM wil in principe geen zaken uitsluiten, ook geen zware zaken.

Het zal met name gaan om afgebakende zaken met een bekennende verdachte. Fraude- en drugszaken komen als eerste in aanmerking, net als milieuzaken. Vonnis- en procesafspraken kunnen naar verwachting tijdsdruk weghalen bij het strafproces waardoor strafzaken sneller worden afgedaan. Voor verdachten kan het aantrekkelijk worden om mee te werken, omdat een strafzaak minder lang duurt en er sneller duidelijkheid is over de aard en de hoogte van de straf.

Slachtoffers

Het OM benadrukt dat de rechten en de positie van verdachten en slachtoffers, zoals compensatie van geleden schade, gewaarborgd moeten blijven bij zulke afspraken.

 

Bron: om.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 5 maart 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.