Nederlandse zaakstoedeling en streven naar rechtseenheid problematisch
Geschreven door: Redactie op
Nederlandse rechters vinden dat ze zeer onafhankelijk hun werk kunnen doen. Als ze deze onafhankelijkheid een rapportcijfer geven is dat een ruime 9. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 11.000 Europese rechters door het Europese netwerk van Raden voor de rechtspraak (ENCJ). Met dit rapportcijfer behoort Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië tot de Europese top op het gebied van onafhankelijke rechtspraak.
Dat de Nederlandse rechtsstaat bij diverse internationale onderzoeken structureel goed scoort, betekent niet dat er geen werk aan de winkel is. Het rapport laat zien dat er problemen zijn met de manier waarop zaken onder rechters worden verdeeld. Die is niet transparant genoeg. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat de wil om rechtseenheid te bevorderen het voor rechters ook lastiger kan maken om maatwerk te leveren. Rechters geven ook aan soms druk te voelen van de media. Uit het onderzoek blijkt dat een deel van de ondervraagde rechters het idee heeft dat deze druk een rol speelt in de besluitvorming. Dat de rechter in een dergelijk geval echt voor de druk zwicht blijkt niet uit het onderzoek.
Europa
Ruim 11.000 Europese rechters uit 26 landen deden mee aan het onderzoek ‘Independence Accountability and Quality of the Judiciary’ waaronder ruim 500 Nederlandse. De uitkomsten schetsen een beeld van een Europa waar in de meeste landen rechters zich onafhankelijk voelenmaar waar ook grote druk van politiek en (sociale) media wordt ervaren. Veel Europese rechters vinden dat de Raad voor de rechtspraak in hun land te weinig mogelijkheden heeft om rechterlijke onafhankelijkheid te verdedigen. Beslissingen over benoeming en promotie worden volgens vaak op basis van de verkeerde redenen genomen. Ook vinden veel rechters dat werkdruk en onvoldoende financiering hun onafhankelijkheid aantasten.
Bron: www.rechtspraak.nl