Nederlandse rechtsstaat handhaaft 5de plaats Rule of Law Index

Geschreven door: Redactie op

De Nederlandse rechtsstaat behoort volgens de meest recente, op 2 juni jl. gepubliceerde, Rule of Law Index tot de wereldtop. Wereldwijd bezet Nederland, net als vorig jaar, de 5de plaats op de jaarlijkse ranglijst die wordt samengesteld door het World Justice Project.

Denemarken is het land waar volgens de index de sterkste ‘rule of law’ te vinden is. Onderaan de ranglijst van 102 landen staat Venezuela.

Het onderzoek is gebaseerd op interviews met 100.000 huishoudens en gesprekken met experts over de hele wereld. De Nederlandse rechtsstaat behoort op vrijwel alle onderzochte factoren tot de top 10. Op het gebied van civiel recht staat Nederland zelfs helemaal bovenaan de ranglijst. Vorig jaar werd hier nog een 2de plaats behaald.

Op het gebied van openbare orde en veiligheid scoort Nederland minder goed en komt mondiaal uit op een 22ste plaats.

Onafhankelijkheid rechters

Daarnaast blijkt uit een door het Europese netwerk van Raden voor de rechtspraak (ENCJ) uitgevoerd onderzoek naar de onafhankelijkheid en verantwoordingsplicht (accountability) van de rechtspraak, dat 97% van de Nederlandse rechters zich de afgelopen 2 jaar niet onder onbehoorlijke druk heeft gevoeld. Nederlandse rechters geven zichzelf een 9,3 voor onafhankelijkheid en voelen zich dus niet of nauwelijks onbehoorlijk onder druk gezet om een specifiek vonnis te vellen. In veel landen in Europa ligt het percentage op dat niveau. Denemarken scoort ook in dit onderzoek het hoogst: 99% van de rechters voelt zich niet onder druk gezet, net als in Ierland. Rechters in Letland (64%), Albanië (67%) en Spanje (80%) voelen zich het meest onder druk gezet (zie tabel hieronder).

Het Europese netwerk van Raden voor de rechtspraak was begin juni  bijeen in het Haagse Vredespaleis voor zijn jaarvergadering en om te discussiëren over het ‘promoten van effectieve rechtspraak’. Hoogtepunt, in de woorden van de voorzitter van de Nederlandse Raad voor de rechtspraak Frits Bakker, was de presentatie van het ENCJ-rapport ‘Independence and Accountability of the Judiciary and of the Prosecution’. In totaal 5.878 rechters reageerden op enquêtevragen van de ENCJ, daarvan kwamen er 383 uit Nederland.

Zorgelijk

Zorgelijk is dat veel rechters in bijna alle landen denken dat benoemingen en promoties in hun land niet alleen afhangen van bekwaamheid en ervaring. Van de Nederlandse rechters beaamt 3% dat voor benoemingen en 11% voor promoties. Een andere uitkomst van het onderzoek naar de onafhankelijkheid en verantwoordingsplicht van de Rechtspraak, is dat landen over het algemeen hoger scoren op objectieve onafhankelijkheid dan op de subjectieve. Met betrekking tot de objectieve onafhankelijkheid scoort financiering van de rechtspleging het laagst. Financiering is doorgaans niet goed geregeld en Raden voor de rechtspraak zijn afhankelijk van discretionaire besluiten van de regering.

ENCJ president Geoffrey Vos meldde op de laatste dag van de algemene ledenvergadering in Den Haag dat de ENCJ het komende jaar start met een reeks gespreksgroepen, gericht op het oplossen van problemen die Raden voor de rechtspraak in Europa ondervinden rond onafhankelijkheid en verantwoordingsplicht. Tevens wordt werk gemaakt van het identificeren van indicatoren voor kwalitatieve en effectieve rechtspleging.  

Vraag aan rechters: De afgelopen 2 jaar ben ik onder onbehoorlijke druk gezet om in een zaak een specifieke beslissing te nemen.
 
Mee oneens is in:
Landrespondentenpercentage
Albanië 67 67 %
België 291 96 %
Bulgarije 282 88 %
Denemarken 154 99 %
Engeland en Wales 596 90 %
Ierland 76 99 %
Italië 328 92 %
Letland 146 64 %
Litouwen 137 88 %
Montenegro 32 94 %
Nederland 383 97 %
Noord-Ierland 29 90%
Noorwegen 315 97 %
Polen 621 91 %
Portugal 68 94 %
Roemenië 186 97 %
Schotland 87 94 %
Servië 590 89 %
Slovenië 249 86 %
Slowakije 248 86 %
Spanje 474 80 %
Zweden 519 95 %

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 8 juni 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Je kunt een beoordeling beoordelen op grond van het resultaat.
Ik geloof beste dat Nederlandse rechters deugen. Maar het "World Justice Project"had wel mogen meenemen dat onze rechters onder druk staan van de door de VVD gepropageerde gedachte dat de rechter het niet in zijn hoofd moet halen politici tegen te spreken.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.