Na 20 jaar eindarrest Tripp Trapp-stoel

Geschreven door: Redactie op

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 5 februari jl. eindarrest gewezen in de bijna 20 jaar lopende zaak over de Tripp-Trapp kinderstoel. Het hof oordeelt dat de vormgeving van de stoel in hoge mate bepalend is voor de gebruikskenmerken van de kinderstoel; de vorm maakt de stoel juist zo geschikt voor zijn functie als kinderstoel. Dat betekent, gelet op de (Europese en Benelux-)regels, dat die vorm niet gemonopoliseerd mag worden door een merk. Wel is de Tripp Trapp auteursrechtelijk beschermd.


Sinds 1972 wordt de Tripp Trapp stoel door het bedrijf Stokke op de markt gebracht. Stokke heeft het uiterlijk van de stoel in 1998 als merk gedeponeerd. De door de wederpartij in deze zaak vervaardigde en verkochte kinderstoelen leveren volgens Stokke een inbreuk op het merkrecht op.

Langlopend

De Rechtbank Den Haag en – in hoger beroep – het Gerechtshof Den Haag hebben zich al eerder over de zaak gebogen. Tegen de einduitspraak van het Hof Den Haag hebben partijen beroep in cassatie ingesteld. Nadat de Hoge Raad in 2013 vragen had gesteld aan het Europese Hof van Justitie, is de zaak in 2015 naar het Hof Amsterdam verwezen.

Nietigverklaring vormmerk

Met deze uitspraak wordt het vonnis van de Rechtbank Den Haag uit 2000 bevestigd. In dat vonnis is het vormmerk nietig verklaard.

Wel auteursrechtelijke bescherming

Eerder al – in 2011 – had het Gerechtshof Den Haag beslist dat op de Tripp Trapp-stoel wel auteursrecht rust. Op grond daarvan is de inbreukmaker onder meer veroordeeld tot het staken van de inbreuk en tot winstafdracht. Dat oordeel was na de procedure bij de Hoge Raad definitief.

ECLI:NL:GHAMS:2019:262

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 12 februari 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.