Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand 2017 gepubliceerd

Geschreven door: Redactie op

Op 25 oktober is de nieuwe Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand verschenen. Deze monitor laat de ontwikkelingen binnen het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand zien. Het aantal klantactiviteiten bij het Juridisch Loket is nagenoeg hetzelfde gebleven t.o.v. 2016. Het aantal toevoegingen is in 2017 gedaald, vooral op het gebied van asiel. De monitor laat daarnaast een lichte daling in het aanbod van rechtsbijstandverleners zien.


Minder rechtzoekenden vroegen bijdrage in kosten voor advocaat of mediator

Het bereik van het stelsel lag in 2017 op 38% van de Nederlandse bevolking. Dit is niet veranderd ten opzichte van 2016. Het aantal toevoegingen daalde in 2017 naar 415.600 toevoegingen. Dit komt vooral door een forse afname van het aantal asieltoevoegingen. De meeste toevoegingen hadden betrekking op het strafrecht en het personen- en familierecht. Het websitebezoek (2,3 miljoen bezoekers) van het Juridisch Loket daalde ten opzichte van 2016, het aantal klantactiviteiten bij het Juridisch Loket (738.000) is ten opzichte van 2016 bijna gelijk gebleven. De meeste klantactiviteiten verliepen in 2017 via telefoon en balie. De meeste vragen waarmee burgers het Juridisch Loket benaderden, hadden betrekking op het personen- en familierecht, het arbeids- en ontslagrecht en het verbintenissenrecht.
 

Aanbod rechtsbijstandverleners is vrij stabiel

Het aanbod van advocaten nam in 2017 licht af. Deze afname hangt waarschijnlijk deels samen met de afname van het aantal toevoegingen. Het aantal mediators nam wel toe. Voor een goede werking van het stelsel zijn er op dit moment voldoende rechtsbijstandverleners in het stelsel werkzaam.
 

Nulmeting gesubsidieerde rechtsbijstand

In september 2018 is een nulmeting van het stelsel verschenen. De nulmeting beschrijft de stand van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand en vormt een referentiekader voor toekomstige effectmetingen om veranderingen in het stelsel te kunnen meten en monitoren. Daarmee verschilt deze meting van de jaarlijkse Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand, die de reguliere ontwikkelingen binnen het stelsel monitort.

 

Lees de Factsheet hier. 

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 26 oktober 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.