Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand 2016 gepubliceerd

Geschreven door: Redactie op

Op 7 augustus 2017 is de nieuwe Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand gepubliceerd. De Raad voor de Rechtsbijstand spreekt van een stabiel stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. Er is een  lichte stijging van het gebruik in 2016 t.o.v. 2015 zichtbaar, zowel in de nulde-, eerste- en tweedelijn, en een lichte daling in het aanbod.

Bereik van het stelsel stabiel

Het bereik van het stelsel lag in 2016 op 39% van de Nederlandse bevolking. Dit is niet veranderd ten opzichte van 2015.

(Lichte) toename gebruik gesubsidieerde rechtsbijstand 

In 2016 was er sprake van een lichte toename van het beroep op het stelsel. Het aantal toevoegingen steeg licht naar 445.500 toevoegingen; deze stijging kan voornamelijk worden toegeschreven aan het toegenomen aantal asieltoevoegingen. Ook het website bezoek (2,5 miljoen bezoekers) en het aantal klantactiviteiten bij het Juridisch Loket (734.000) stegen in 2016 ten opzichte van een jaar eerder.

Aanbod rechtsbijstandverleners licht afgenomen 

Het aanbod van advocaten is in 2016 licht afgenomen. Het aantal mediators nam wel toe. Voor een goede werking van het stelsel zijn er op dit moment volgens de Raad voor de Rechtsbijstand voldoende rechtsbijstandverleners in het stelsel werkzaam.

Monitor als bron van informatie 

De cijfers in deze monitor vormen de basis voor een nulmeting van het stelsel die momenteel plaatsvindt. Deze nulmeting wordt uitgevoerd voorafgaand aan de implementatie van diverse maatregelen die voortvloeien uit de bevindingen van de Commissies Wolfsen en Barkhuysen en de daarop volgende kabinetsreactie van 31 mei 2016. In de loop van 2018 zal deze nulmeting worden opgeleverd.

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 28 augustus 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.