Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand 2014

Geschreven door: Redactie op

Vandaag is de nieuwe Monitor Gesubsidieerde Rechtsbijstand gepubliceerd. Daaruit komt naar voren dat online-applicaties in 2014 onverminderd in een behoefte blijken te voorzien. Daarnaast is er, ondanks het feit dat meer Nederlanders kans maken in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, in 2014 toch een lichte afname te zien van het daadwerkelijk beroep dat op het stelsel gedaan is. De Raad heeft in 2014 ongeveer 450.000 toevoegingen afgegeven.

 

Onlinevoorzieningen in de belangstelling

Er is onverminderde interesse in de onlinevoorzieningen van de zogenaamde ‘nuldelijn’. Deze stellen de burger in staat om zelf, en zo nodig met behulp van anderen, de juiste informatie te vinden over passende mogelijkheden om een conflict of probleem op te lossen. 

 

Lichte afname gebruik gesubsidieerde rechtsbijstand

De lichte afname van het gebruik van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand in 2014 is zichtbaar in een kleine vermindering van het aantal afgegeven toevoegingen, maar ook in het verminderde aantal klantactiviteiten bij het Juridisch Loket. Deze laatste afname is onder meer toe te schrijven aan ontwikkelingen in de markt, zoals gratis spreekuurvoorzieningen in de advocatuur, een toegenomen focus op de specifieke groep van Wrb-gerechtigden en de gewijzigde openingstijden. De totale kosten die zijn besteed aan toevoegingen zijn voor het tweede jaar op rij gedaald.

 

Aanbod rechtsbijstandverleners

Er is binnen het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand een grote constante groep van advocaten werkzaam. De groep die instroomt is al jaren groter dan de groep die uitstroomt.

 

Bron: persbericht Raad voor Rechtsbijstand. Zie ook: pdf Monitor 2014, pdf factsheet nulde- en eerstelijnsrechtshulp, pdf factsheet tweedelijnsrechtshulp.

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 18 augustus 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.