Modelovereenkomsten vervanging VAR

Geschreven door: Redactie op

De afgelopen maanden is, ter vervanging van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 april 2016, een aantal modelovereenkomsten door de Belastingdienst gepubliceerd. Bij gebruik van een goedgekeurde overeenkomst ontstaat geen dienstbetrekking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De Belastingdienst heeft een aantal bepalingen die van essentieel belang zijn bij de beoordeling gemarkeerd.


De kritiek op de overeenkomsten was dat deze alleen in specifieke situaties bruikbaar zijn. In reactie daarop heeft de Belastingdienst markeringen aangebracht in een aantal modelovereenkomsten. Deze bepalingen zijn van essentieel belang bij de beoordeling of sprake is van een dienstbetrekking.


Op de pagina ‘Algemene modelovereenkomsten, voorbeeldovereenkomsten en individuele overeenkomsten’ op Belastingdienst.nl staat ‘Zolang de opdrachtgever en de opdrachtnemer werken volgens één van de overeenkomsten die u hier kunt downloaden, weet de opdrachtgever zeker dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.’ De overeenkomsten zijn ingedeeld in 3 categorieën: Algemene modelovereenkomsten, Voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen en Individuele overeenkomsten. 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 12 januari 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.