Misbruik Wet dwangsom

Op 25 juni jongstleden stuurde de Minister van BZK een brief over het misbruik van de Wet dwangsom. In deze brief geeft de minister aan dat in verband met het groot­schalige misbruik van de Wet dwangsom in de context van de Wet openbaarheid van bestuur, alle Wob-verzoeken zullen worden uit­gezonderd van de toepassing van de Wet dwangsom.

In afwijking van een beroep op de Wet dwangsom kan iemand die een Wob-verzoek heeft ingediend en meent dat het bestuursorgaan niet tijdig op zijn verzoek beslist, rechtstreeks beroep instellen bij de bestuursrechter tegen het niet tijdig nemen van een besluit (artikel 8:55b e.v. Awb). In het najaar zal er een wetsvoorstel met deze strekking worden inge­diend bij de Tweede Kamer In deze brief geeft de minister aan dat in verband met het groot­schalige misbruik van de Wet dwangsom in de context van de Wet openbaarheid van bestuur, alle Wob-verzoeken zullen worden uit­gezonderd van de toepassing van de Wet dwangsom. In afwijking van een beroep op de Wet dwangsom kan iemand die een Wob-verzoek heeft ingediend en meent dat het bestuursorgaan niet tijdig op zijn verzoek beslist, rechtstreeks beroep instellen bij de bestuursrechter tegen het niet tijdig nemen van een besluit (artikel 8:55b e.v. Awb). In het najaar zal er een wetsvoorstel met deze strekking worden inge­diend bij de Tweede Kamer

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.