Ministerraad akkoord met voorstellen hoogste bestuursrechtspraak

Geschreven door: Redactie op

Het ziet er nu echt naar uit dat het aantal colleges dat in hoogste instantie bestuurszaken behandelt, wordt teruggebracht van drie naar één. Hiermee wil het kabinet de hoogste bestuursrechtspraak vereenvoudigen. Ook komt er een strikte scheiding tussen de adviserende en de rechtsprekende taken van de Raad van State.

De ministerrraad heeft 11 september jl. ingestemd met het wetsvoorstel van de Ministers van BZK en VenJ waarin deze voorstellen geconcretiseerd zijn.

Het stelsel van bestuursrechtspraak wordt vereenvoudigd door het opheffen van de Centrale Raad van Beroep. Zaken die hier worden behandeld gaan in de toekomst naar de vier gerechtshoven. Ook het College van Beroep voor het bedrijfsleven wordt opgeheven; deze zaken gaan naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Bij de Raad van State wordt de advisering strikter gescheiden van de rechtspraak. Zo komt er een einde aan de zogeheten dubbelbenoemingen: rechters in de Raad van State mogen niet langer tegelijkertijd een adviserende functie uitoefenen.

Het wetsvoorstel is voor advies aan de Raad van State gezonden en wordt openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.  


Bron: www.rijksoverheid.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 15 september 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

A. Brack schreef op :
In het meest recente nummer 32 van NJB (25 september 2015) is een overzicht van reacties geplaatst op het kabinetsvoornemen tot een nieuwe regeling van de hoogste bestuursrechtspraak. De NJB-redactie heeft dit stuk blijkbaar niet voor reacties opengesteld en daarom hier een reactie op een eerder bericht met dit onderwerp.
Wie het overzicht van reacties leest en het kabinetsstandpunt hierover tot zich neemt, kan niet tot een andere conclusie komen dat de wetgever zich in allerlei bochten moet wringen om de positie van de ABRvS te handhaven. Let bijvoorbeeld eens op het gehannes met een nog te ontwerpen "rechtseenheidsvoorziening". Het is mij nog steeds een raadsel waarom de ABRvS overeind moet blijven. De RvS is een adviesorgaan en geen rechter. We kunnen nu een historische vergissing als nog corrigeren. Nog één stapje verder en we hebben het goed geregeld: hef ook de ABRvS op en we hebben een heldere en overzichtelijke organisatie van de bestuursrechtspraak met één hoogste rechter: de HR. Of leg duidelijk uit waarom dat niet kan of niet wenselijk zou zijn. Waarom moeilijk doen als het eenvoudig kan?

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.