Minister moet weigering van verstrekking tapstatistieken AIVD beter motiveren

Geschreven door: Redactie op

De Minister van BZK moet beter motiveren waarom hij weigert tap-statistieken over de Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) te verstrekken. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 13 januari 2016.


Een journalist had op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gevraagd om hem statistieken te verstrekken over het aantal keren dat de minister in de jaren 2002-2008 en 2010-2012 de AIVD toestemming heeft gegeven om te tappen.


De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat de minister beter moet motiveren waarom hij, in afwijking van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), tapstatistieken als staatsgeheime informatie aanmerkt. Hij had niet mogen volstaan met de opmerking dat ‘het oordeel van de CTIVD zijn eigen standpunt niet anders maakt’, aldus de Afdeling.


Volgens de minister zou verstrekking van tapstatistieken de nationale veiligheid kunnen schaden. Tapstatistieken geven inzicht in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD, zeker als in de toekomst ook statistische gegevens over de toepassing van andere bevoegdheden zouden moeten worden verstrekt, aldus de minister. De journalist heeft in dit geval echter alleen om tapstatistieken gevraagd. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak had de minister beter moeten motiveren waarom tapstatistieken, al dan niet in combinatie met al eerder openbaar gemaakte informatie, inzicht zouden geven in de aard en omvang van de werkwijze van de AIVD.  


ECLI:NL:RVS:2016:48

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 19 januari 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.