Minister moet verder zoeken naar documenten vervolging Wilders

Geschreven door: Redactie op

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet grondiger zoeken naar documenten die gaan over de beslissing om politicus Geert Wilders strafrechtelijk te vervolgen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een procedure tussen RTL Nieuws en de minister.

RTL Nieuws heeft op 27 juni 2018 op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) de minister verzocht om alle documenten over de beslissing om Geert Wilders strafrechtelijk te vervolgen vanwege zijn ‘minder Marokkanen’- uitspraak in 2014 en over de vraag of de minister betrokken was bij de beslissing om te vervolgen. De minister heeft op 19 december 2018 een besluit op dat verzoek genomen. De minister heeft het verzoek opgevat als een verzoek om documenten van vóór 10 september 2014 die specifiek gaan over de vermeende inmenging van de minister in de beslissing om Wilders te vervolgen. Volgens de minister is daarbij slechts één document gevonden dat onder het Wob-verzoek valt. Dat document heeft de minister niet openbaar gemaakt. RTL Nieuws heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank.

Na de zitting, op 19 juni 2019, is het onderzoek heropend omdat er nieuwe feiten boven water kwamen. Op 20 juni 2019 heeft de minister namelijk antwoord gegeven op Kamervragen. Uit die antwoorden blijkt volgens RTL Nieuws dat er meer documenten moeten zijn dan het ene gevonden document. De minister heeft vervolgens nogmaals gezocht naar documenten over de vervolgingsbeslissing die nu bij hem en het OM in beeld zijn. In totaal zijn er 25 documenten gevonden. In een aanvullend besluit heeft de minister aangegeven dat een aantal van deze documenten niet openbaar wordt gemaakt, een aantal wel en van een aantal heeft de minister gezegd dat zij al openbaar zijn.

Te beperkt gezocht

De rechtbank vindt dat de minister het Wob-verzoek van RTL Nieuws (nog steeds) te beperkt heeft opgevat. Uit het Wob-verzoek blijkt duidelijk dat RTL Nieuws heeft gevraagd om alle documenten over de eventuele vervolging van Wilders vanwege zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak in 2014. De minister heeft dus te beperkt gezocht. Bovendien zijn er aanwijzingen dat er meer documenten zijn die onder het Wob-verzoek vallen dan de minister in zijn laatste besluit aangeeft.

De minister moet dan ook een nieuwe zoekslag maken en nu op zoek gaan naar alle documenten die betrekking hebben op de eventuele vervolging van Wilders vanwege zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak in 2014. Het gaat dan om zowel digitale als fysieke documenten. Vervolgens moet de minister beoordelen of deze documenten openbaar gemaakt kunnen worden, zoals door RTL Nieuws is gevraagd. De minister heeft zes weken de tijd om te zoeken naar de documenten en te beoordelen of zij openbaar gemaakt kunnen worden.

 

Bron: www.rechtspraak.nl

ECLI:NL:RBMNE:2019:5147

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 8 november 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Politici en journalisten trappen met beide benen in de val die WIlders heeft gezet, en helpen hem met zijn misselijke plan om zich te verdedigen door Justitie af te breken.

De kans dat het Ministerie tegen het OM heeft gezegd "neem die vervelende Wilders maar eens flink te grazen" (of woorden van gelijke strekking) is heel klein, al was het maar omdat het OM alleen iets bereikt door juridische argumenten aan te dragen.

Er wordt ook geroepen dat de (vermeende) bemoeienis een schandalige inbreuk op de machtenscheiding vormt. In art. 127 en 128 Wet RO staat echter dat het Ministerie zich wel degelijk mag bemoeien met het OM, zelfs ion specifieke zaken. Als al is verzuimd de machtenscheiding te respecteren heeft de wetgever dat gedaan. Dat het OM niet helemaal onafhankelijk is mag overigens niet verbazen, want dat geldt ook voor de Duitse Staatsanwaltschaft.

Logischerwijze is veel waarschijnlijker dat *niet* vervolgen door het ministerie is gesuggereerd (of geadviseerd) dan het *wel* vervolgen. Zoals inmiddels helaas is gebleken buit Wilders zijn vervolging professioneel uit voor politiek gewin. Niet alleen suggereert hij dat het Ministerie een scheve schaats rijdt, bovendien roept hij dat dit een "puur politiek proces" is. Maar dat is onzin, want een eventuele veroordeling zal hem niet beletten zijn werk als politicus voort te zetten (anders dan Richard de Mos, die moest aftreden als wethouder vanwege de beschuldiging van corruptie).

Is het wel een verstandige beslissing geweest om WIlders toch te vervolgen? Voorop staat dat iemand normaal gesproken wordt vervolgd als Justitie weet heeft van een strafbaar feit (desnoods ook zonder aangifte), en dat sepot de uitzondering is. Bovendien jaagt WIlders honderdduizenden Marokkaanse Nederlanders de stuipen op het lijf, want ze beseffen dat de luchtig gestelde vraag "Wilt u minder Marokkanen" heel goed tot onplezierige maatregelen kan leiden. Ook andere partijen kunnen de (reële) problemen met Marokkaanse Nederlanders oppakken. Verder negeert WIlders in zijn commentaren stelselmatig dat hij ook wel eens zou kunnen worden vrijgesproken, respectievelijk ontslagen van rechtsvervolging.

Er is toch iets mis in ons onderwijssysteem als Wilders zo makkelijk kan suggereren dat het Ministerie een scheve schaats rijdt, en de rechter een opdracht geeft die in lijkt te gaan tegen de aloude regel "negativa non sunt probanda".

DARK WATERS: een advocaat neemt het op tegen een groot, vervuilend chemiebedrijf

AfbeeldingNJB mag twee vrijkaarten weggeven voor de film Dark waters (vanaf 23 januari in het filmhuis). 

’Het waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocaten kantoor. Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemieconcern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht.’’

Mail ons voor vrijkaarten

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.