Milieudefensie start klimaatzaak tegen Shell

Geschreven door: Redactie op

Met een klimaatzaak eist Milieudefensie van Royal Dutch Shell dat de multinational stopt met het aanrichten van wereldwijde klimaatschade. Via klimaatzaakshell.nl kan iedere Nederlander mede-eiser worden. Shell wil nog voor lange tijd inzetten op olie en gas, terwijl het volgens Milieudefensie al meer dan 30 jaar weet dat dit leidt tot gevaarlijke klimaatverandering. Voor de zaak neemt Milieudefensie Roger Cox in de arm, de advocaat die in 2015 de klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid voerde.

Milieudefensie deed deze aankondiging zojuist tijdens een persconferentie in de A’DAM Toren in Amsterdam, het oude hoofdkantoor van Shell. Shell heeft acht weken om een rechtszaak te voorkomen, door aan de eisen van Milieudefensie te voldoen. 

Om aan de eisen van Milieudefensie tegemoet te komen, is het nodig dat Shell zijn beleid in lijn brengt met de klimaatdoelen van het Parijsakkoord. Het afbouwen van investeringen in olie en gas is daarvoor noodzakelijk. "Investeringen in olie- en gasinfrastructuur gaan 30 á 40 jaar mee. Als het bedrijf nu niet afbouwt, zijn we ook na 2050 nog geketend aan olie en gas", aldus Donald Pols, directeur van Milieudefensie.

Roger Cox is de advocaat in de zaak van Milieudefensie. Eerder won Cox met Urgenda een klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid. Roger Cox: "Het huidige beleid van Shell ligt op ramkoers met de Parijsafspraken. Het lijkt of Shell de klimaatschade die zij daardoor aanricht beschouwt als een jammerlijk maar noodzakelijk kwaad. Het recht verzet zich echter tegen deze gemakzuchtige houding van Shell. In de vandaag verzonden juridische aansprakelijkstelling is daarom aan Shell verduidelijkt dat het bedrijf een wettelijke zorgplicht heeft om het beleid in lijn te brengen met de klimaatafspraken van Parijs."

Uit de plannen van Shell blijkt dat het de komende jaren slechts zo'n 5% in de oplossing (duurzame energie) wil steken en 95% in het probleem; nog meer olie en gas. Pols: "Shell weet al meer dan dertig jaar welke rampzalige gevolgen zijn activiteiten hebben. Toch blijft het bedrijf olie en gas oppompen."

Klimaatrechtszaken wereldwijd

Het unieke aan de klimaatzaak van Milieudefensie is dat het gaat om het toekomstig beleid van een bedrijf in lijn te brengen met klimaatdoelen. Wereldwijd lopen er al meerdere rechtszaken om fossiele bedrijven verantwoordelijk te houden voor reeds veroorzaakte schade door hun bijdrage aan klimaatverandering.

In januari stapte de stad New York naar de rechter om schadevergoeding te eisen van de vijf grootste oliebedrijven voor de gevolgen van klimaatverandering, waaronder Shell. Verschillende steden in Californië deden hetzelfde. Een inwoner van Peru klaagde RWE (een Duits energiebedrijf) aan voor de bijdrage van dit bedrijf aan het smelten van gletsjers boven zijn dorp.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 5 april 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.