Mensen moeten robots de baas blijven - Werk aan de winkel voor juristen

Geschreven door: Redactie op

Robots, kunstmatige intelligentie en het internet-of-things leggen steeds meer druk op onze mensenrechten, zoals het recht op privacy, op vrijheid van meningsuiting en op bescherming tegen discriminatie. Het behoud van de menselijke waardigheid vereist urgent twee nieuwe mensenrechten: het recht niet gemeten, geanalyseerd of gecoacht te worden en het recht op betekenisvol menselijk contact.

In een op 10 mei gepubliceerd rapport pleit het Rathenau Instituut voor een nieuw Europees verdrag dat de mensenrechten aanpast aan de digitale samenleving. Het Rathenau Instituut schreef het rapport ‘Mensenrechten in het robottijdperk’ op verzoek van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE). Mede op basis van het rapport formuleerde PACE aanbevelingen aan de Raad van Europa, welke op 28 april 2017 door PACE werden aangenomen.

Mensenrechten

Digitale technologieën hebben een steeds grotere invloed op het dagelijks leven van mensen. Robots en kunstmatige intelligentie krijgen de eigenschappen van levende wezens. Sociale media, augmented reality en het internet-of-things beïnvloeden ons sociale handelen. En big data beïnvloedt gedrag, gevoel en denken. Nieuwe technologieën brengen de mensheid weliswaar vooruit maar stellen de samenleving tegelijkertijd voor nieuwe sociale uitdagingen waarop onze huidige ethische en juridische systemen onvoldoende zijn voorbereid.

Het rapport pleit daarom voor aanscherping en verheldering van bestaande mensenrechten en voor twee nieuwe mensenrechten. Ten eerste zouden mensen het recht moeten krijgen om niet gemeten, geanalyseerd of beïnvloed te worden. Om online profilering, tracking en beïnvloeding te kunnen weigeren. Ten tweede zouden mensen het recht moeten krijgen op betekenisvol menselijk contact. Het recht om te kiezen voor menselijk contact boven robotcontact.  Bron: Rathenau Instituut

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 15 mei 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Idee-Manager schreef op :
Stop zowel de digitalisering als de robotisering, er komt alleen maar ellende van ofwel draconische toestanden. We worden zelf anders ook robotten zonder enig gevoel in ons lijf. De computer en mobieltjes etc. werken ook nog eens verslavend en tenslotte lopen er zombies ofwel levende lijken rond. Daar zit niemand op te wachten.
Zijn we de slogan vergeten van: Uit (fietsen en/of lopen) goed voor u! We moeten onze neus daar niet voor ophalen, maar haal een frisse neus en laat uw haren lekker wapperen in de wind! Voor kale mensen raad ik aan een lekkere warme muts op te zetten. Nogmaals:
UIT, GOED VOOR U !!
Een goede raad is nooit duur. Dit keer gratis!
Reinier Bakels schreef op :
De roep om nieuwe Grondrechten is een zwaktebod. Zijn de thans erkende Grondrechten dan onvoldoende om tegen moderne wantoestanden op te treden?

Het privacyrecht verlangt een herbezinning. Wie niet als een digitale kluizenaar wil leven laat heel veel digitale sporen achter, en daarom is het beter goede regels te stellen voor het gebruik van die sporen. En in elk geval niet op te treden tegen een "peilmijder" die de euvele moed heeft zijn mobieltje uit te schakelen.

Robots? Denken ze aan websites waar een algoritme achter zit met de pretentie vragen te kunnen beantwoorden? Ik heb er nog niet één gezien die bevredigend werkte.

Maar de echte vraag is of, en zoja waarom bedrijven daarmee weg komen. Zijn we zo gierig dat de leverancier die de service wegbezuinigd de concurrentiestrijd wint? Marktwerking is een scheldwoord geworden maar hier heeft "de tucht van de markt" misschien niet het gewenste effect.

Het consumentenrecht verplicht leveranciers deugdelijke waar te leveren, ongeacht de prijs. Wie voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten moet geen wonderen verwachten, maar hoeft ook geen onbruukbaar prul te verwachten.

Sommige leveranciers hebben gewoon geen ingang voor consumentenkkachten. Zoals Microsoft en soms KPN. Laat ik het positief stellen: ze hebben ook de eerlijkheid je met een letterlijk nietszeggende robots af te schepen.

We wegkomt met minachting voor de consument maakt waarschijnlijk misbruik van zijn marktmacht

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.