Meer strafzaken naar mediator, minder familie- en jeugdzaken

Geschreven door: Redactie op

Rechters en officieren van justitie hebben vorig jaar in 2977 rechtszaken de betrokkenen naar een mediator verwezen, om eerst met elkaar in gesprek te gaan. Dat gebeurde het vaakst in familiezaken (1668) en in strafzaken (946), meldt de Rechtspraak. Opvallend is dat in strafzaken het vaakst overeenstemming werd bereikt: in 76 procent van de zaken eindigde de mediation succesvol. In totaal (in alle rechtsgebieden) komen de partijen er in 60 procent van de mediationtrajecten samen uit.

Het aantal strafzaken waarin de rechter of officier van justitie koos voor doorverwijzing naar de mediator is in 2017 flink gestegen ten opzichte van 2016. In 2016 waren het er nog 600, het jaar daarna 946: een toename van ruim 50 procent. Die stijging is een direct gevolg van de landelijke invoering van mediation in strafrecht. Na 3 jaar succesvol experimenteren bij 6 rechtbanken is het in 2017 bij alle rechtbanken en gerechtshoven mogelijk geworden om strafzaken aan de mediator voor te leggen. Daar komt ook in 2018 financiering voor.

Verdachten en slachtoffers bereiken ook vaker overeenstemming tijdens mediation dan partijen in een civiele of bestuursrechtelijke zaak. Mogelijk komt dat door de strenge selectie die voorafgaat aan het mediationtraject. Hoewel civiele familie- en jeugdzaken nog steeds meer dan de helft van de verwijzingen beslaan, is daar wel een daling te zien (1668 zaken in 2017 ten opzichte van 1909 in 2016). Mogelijk speelt daarbij een rol dat sprake is van een algehele daling van het aantal familie- en jeugdzaken; bij minder zaken zijn er minder verwijzingen. Ook hebben mensen vaker voorafgaand aan een rechtszaak al een vorm van bemiddeling geprobeerd. Als die is mislukt, zien ze mediation tijdens de rechtszaak vaak niet meer zitten.

 

Bron: rechtspraak.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 15 februari 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Strafrecht is er primair in het algemeen belang, maar onder populistische invloed wordt de rol van het slechtoffer almaar belangrijker.
Ook hier treedt echter het probleem op dat kleeft aan het spreekrecht voor slachtoffers in een strafzaak, namelijk dat impliciet schuldigheid wordt aangenomen, in strijd met de onschuldspresumptie.

Een ander punt van zorg vormen strafbare gedragingen waarbij er geen (aanwijsbaar) slachtoffer is, van snelheidsovertredingen tot dronken rijden. Verdachten van zulke vergrijpen missen het voordeel van mediation.

Intussen merkt de politie iemand heel makkelijk aan als verdachte om hem alvast een beetje te straffen bijv. met een oncomfortabele overnachting op een politiebureau, ook al is een veroordeling hoogst onwaarschijnlijk. Vooral belediging is een favoriet delict. Een verdachte in het nauw zegt al gauw iets onaardigs, en dan wordt hij aangehouden wegens belediging, ook al is er geen schijn van kans op een veroordeling, en zelfs als de politie dat tevoren weet.

Hoe lang zal de geest van Teeven nog op het BInnenhof rondwaren? De man die bezuinigde op rechtsbijstand in de hoop zo strafverhoging te bereiken. De voormalige Officier van Justitie die advocaten als zijn vijanden beschouwde.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.