Meer geld nodig voor rechtspraak

Geschreven door: Redactie op

‘Er is 50 miljoen euro extra nodig om de Rechtspraak op peil te houden met volwaardige rechtbanken.’ Dat zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, in een reactie op de eerste termijn van de Algemene Beschouwingen over de Rijksbegroting.

De begroting voor de Rechtspraak in 2016 vertoont een tekort van € 32 miljoen. De Rechtspraak krijgt in 2016 voor het eerst te maken met een bezuiniging die het kabinet-Rutte II in 2013 bij zijn aantreden oplegde. De zogenoemde taakstelling bedraagt 8,9 %. De bezuinigingen lopen op van € 32 miljoen in 2016 tot 88 miljoen in 2020. Het tekort van 32 miljoen wordt veroorzaakt doordat de Rechtspraak niet in staat is de opgelegde bezuinigingen in te vullen. Er is veel kritiek op de begroting van Veiligheid en Justitie, waarvan de Rechtspraak onderdeel uitmaakt. Meerdere politieke partijen hebben zich uitgesproken tegen de voorstellen in het recent gepresenteerde voorgenomen Meerjarenplan van de Rechtspraak. De partijen hebben met name moeite met de wijzigingen in zaakspakketten op de verschillende zittingslocaties.

De Rechtspraakbegroting vormt een apart hoofdstuk in de VenJ-begroting. Als derde staatsmacht heeft de Rechtspraak het recht een eigen begroting bij het parlement in te dienen. De Minister van VenJ kan van de Rechtspraakbegroting afwijken. In dat geval beslist het parlement welke begroting wordt gevolgd.

www.rechtspraak.nl (Actualiteiten)

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 22 september 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.