Mediation naast strafrecht

Zes rechtbanken houden de komende tijd een proef met mediation naast strafrecht. In 400 strafzaken wordt dader en slachtoffer gevraagd of ze met elkaar willen praten onder leiding van een mediator. Komen zij tot afspraken, dan wordt daar rekening mee gehouden bij beslissingen over verdere vervolging en bestraffing.

 

In de pilots wordt gekeken hoe herstelbemiddeling een plaats kan krijgen in de afhandeling van criminaliteit, binnen of buiten het strafproces. De inzet van mediation speelt een belangrijke rol in de pilots: gesprekken tussen slachtoffer en dader onder begeleiding van professionele mediators. De uitkomsten van zo’n mediation kunnen dan door de rechter of de officier worden meegewogen in de afdoening van de zaak. Ook zullen de uitkomsten van slachtoffer-dadergesprekken worden betrokken bij het opleggen van locatie- of contactverboden. Eerder dit jaar maakte de staatssecretaris de criteria bekend waaraan herstelbemiddeling moet voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat slachtoffers nooit kunnen worden gedwongen mee te doen aan herstelbemiddeling. De komende negen maanden zullen de pilots in de praktijk worden getoetst. Hiervoor is zo’n € 850.000 uitgetrokken. Naar verwachting zullen daarmee tussen de vijf- en zeshonderd zaken en mediations kunnen worden gefinancierd. Het WODC laat de pilots evalueren. In dit onderzoek zullen de opbrengsten van bemiddeling in de verschillende fasen, de kosten en baten van de gesprekken en de verschillen tussen de soorten bemiddeling centraal staan. Het onderzoek is naar verwachting begin 2015 klaar. Aan de hand van de uitkomsten zal worden besloten op welke manier herstelbemiddeling structureel en landelijk kan worden ingevoerd.

 

Bron: www.rechtspraak.nl

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.