Marktplaats voor advocaten

Geschreven door: Redactie op

Op 18 augustus 2015 is een nieuw initiatief op internet gelanceerd: de website Rechtszaakplaats.nl. Deze website is een marktplaats voor juridische zaken voor advocaten. Consumenten en bedrijven kunnen anoniem & gratis hun juridisch probleem op de website presenteren. Advocaten kunnen deze zaken zoeken en bekijken. Door middel van een (video)filmpje – een „pitch” – kunnen de advocaten zich aan de potentiële client voorstellen. Doel: het verkrijgen van een kennismakingsgesprek en een nieuwe opdracht.

Het Advocatenblad plaatste vervolgens een bericht over mogelijke strijdigheid met de Gedragsregels voor advocaten, namelijk met gedragsregel 2 lid 2. Advocaten kunnen tegen betaling pitchen op zaken die consumenten en bedrijven plaatsen op de website, maar gedragsregel 2 lid 2 verbiedt advocaten een beloning of provisie toe te kennen of te ontvangen voor het aanbrengen van opdrachten.

Bas Martens, voorzitter van het dekenberaad, zegt in het Advocatenblad: 'We zien dit soort initiatieven heel veel en met dezelfde vaart weer verdwijnen.' 'Het hoort bij deze tijd, maar advocaten moeten zich wel aan de gedragsregels houden.' Hij voegt er aan toe dat om landelijk zicht te krijgen op dit soort websites, twee dekens zijn belast met het beoordelen van dergelijke platforms. De deken van Noord-Holland heeft een onderzoek ingesteld om te bezien of het platform inderdaad in strijd komt met gedragsregel 2 lid 2.

Onder meer op de Linked-in pagina van het Advocatenblad ontstond een discussie tussen voor- en tegenstanders van het platform. 'Een deel van de balie begrijpt niet waarom de marktplaats een probleem zou zijn. Anderen vinden het provisieverbod uit de gedragsregels duidelijk,' aldus het Advocatenblad. 

De NOvA liet in een reactie weten 'alle innovatie binnen de rechtspleging' te verwelkomen en 'met belangstelling uit [te kijken] naar de eerste resultaten van deze site. En of de wijze waarop de pitch wordt vormgegeven ook leidt tot een goede match tussen advocaat en cliënt.'

Bron: Advocatenblad

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 25 augustus 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.