Lezingen over recht en literatuur

Geschreven door: Redactie op

Recht en Literatuur Leiden (RLL) gaat doorlopend lezingen organiseren over bekende en minder bekende literaire werken. In de lezingen worden deze werken op filosofische wijze in verband gesteld met de theorie en de praktijk van het recht.

Recht en Literatuur Leiden wil vanuit de literatuur tot fundamentele rechtsfilosofische reflectie komen. De doelstelling is om meer academische verdieping te bieden naast de reguliere studie. Recht en Literatuur Leiden staat ook open voor een ieder die geïnteresseerd is, vanuit de overtuiging dat kunst, literatuur en filosofie helder licht kunnen werpen op de werkelijkheid. Zij kunnen van constitutieve betekenis  zijn voor een levende moraliteit, een scherp oordeelsvermogen en een waarachtige rechtsvinding.

Recht, literatuur en existentiefilosofie

Het thema van de eerste lezingenreeks Recht en Literatuur Leiden betreft het existentialisme. Dit thema biedt voor de rechtsgeleerdheid en de rechtsfilosofie een relatief nieuw, prikkelend en uitdagend perspectief. Existentialisme is niet alleen een filosofische, maar ook een literaire stroming. Literatuur en filosofie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat maakt deze werken zo geschikt om te lezen en bestuderen. Existentialistisch geïnspireerde denkers en schrijvers willen de wereld niet – in tegenstelling tot de wijsgerige en esthetische traditie – op begrip brengen in abstracte algemeenheden, systemen of categorieën. Zij wijden hun aandacht juist aan de concrete werkelijkheid en zoeken naar zin en gerechtigheid voor de mens van vlees en bloed.

Voor meer informatie, klik op de link van Recht en Literatuur Leiden.

 

Bron: Universiteit Leiden

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 1 september 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Alleen omdat ik hier onder pseudoniem schrijf durf ik hier te zeggen dat het recht alles behalve gebaat is bij dit soort alfa-gezever. Gelukkig weet ik dat er ook vooraanstaande juristen (nog vooraanstaander dan ikzelf) die niet aarzelen zichzelf als beta te afficheren.
Enige meta-wetenschappelijke reflectie is op haar plaats. "Alfa" is chique en ademt de waardigheid van eruditie. Beta's zijn daarentegen vaak eerste-generatie academici, ietwat burgerlijke lieden ("eenvoudig" zouden mijn ouders zeggen, als ultieme diskwalificatie - wat destijds trouwens gerust hardop werd gezegd).
Deze minachting heeft een opmerkelijke keerzijde: beta's zijn de scherpste denkers, en alfa's worden vaak toch ook alfa omdat ze moeite hebben met wiskunde. De scherpste juridische redeneringen moet je toch van beta's verwachten.

Het doet me denken aan de mathematicus die logica doceerde aan filosofen - en klachten kreeg omdat hij zijn colleges te weinig onderbouwde met "voetnoten" (referenties). Dat toont het cultuurverschil ten voeten uit: de beta denkt zelf ("mag dat wel"?), de alfa heeft de kracht en tegelijk de zwakte dat hij bouwt op boekenkasten vol briljante gedachten uit vele eeuwen.
je gaat terugverlangen naar 17de eeuwse geleerden als Descartes, die *alle* kanten (van *alle* vakken) beheersten.
Descartes heeft toen hij hoogleraar was (o.a. in Utrecht) echt nooit een college "natuurwetenschap en literatuur" gegeven. Ik heb hier geen voetnoot bij maar weet dit gewoon. Als beta.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.