Levenslanggestrafte komt in aanmerking voor resocialisatie activiteiten

Geschreven door: Redactie op

Het Gerechtshof Den Haag heeft vandaag in kort geding uitspraak gedaan in een procedure van een levenslanggestrafte, die inmiddels bijna 24 jaar gevangen zit. Hij maakt aanspraak op extra voorzieningen, zoals trainingen, waarmee hij wil  laten zien dat hij op enige termijn weer kan deelnemen aan het maatschappelijk leven.

Achtergrond van deze zaak is het voortschrijdende inzicht over de positie van de levenslanggestrafte, zoals blijkt uit uitspraken van de Europese rechter in Straatsburg (het EHRM) en de Hoge Raad. De Nederlandse Staat is op grond van het Europees Verdrag voor de rechten van de mens (EVRM) verplicht om een levenslanggestrafte een reële mogelijkheid tot herbeoordeling van zijn straf te geven. Of dit uiteindelijk leidt tot een verkorting van de straf  is een andere vraag. Daar gaat dit kort geding niet over.

Het Haagse hof heeft vandaag beslist dat de Staat een resocialisatieplan moet opstellen zodat de levenslanggestrafte kan deelnemen aan resocialisatieactiviteiten. Zo krijgt hij een kans om te werken aan zijn rehabilitatie. Over de manier waarop dit moet gebeuren beslist de Staat. Met de uitspraak van het hof is geen beslissing genomen over een eventueel (tijdelijk) verlof of gratie/herbeoordeling van de straf. Hiervoor zijn andere procedures.

 

 

Bron: www.rechtspraak.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 11 oktober 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.