Landelijke controle op curatoren, bewindvoerders en mentoren

Geschreven door: Redactie op

Vanaf 1 januari 2016 worden alle professionele curatoren,  beschermingsbewindvoerders en mentoren in Nederland gecontroleerd vanuit een centraal bureau. Dit Landelijk Kwaliteitsbureau CBM is ondergebracht bij de rechtbank Oost-Brabant en beoordeelt of professionele curatoren, bewindvoerders en mentoren voldoen aan de eisen die de wet aan ze stelt. Ook verzoeken van nieuwe ‘toetreders’ worden daar getoetst.


Wanneer mensen niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen of hun financiën niet meer zelf kunnen regelen, kan een kantonrechter een beschermingsmaatregel opleggen. Er wordt dan een curator, mentor of bewindvoerder benoemd die voor hen de zaken gaat behartigen. In Nederland zijn momenteel zo’n 1.800 professionele curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren actief in 200.000 zaken. Het is de taak van kantonrechters toezicht te houden in die zaken. Dat blijft zo. Ook blijven de kantonrechters in alle rechtbanken verantwoordelijk voor de benoeming in individuele zaken. De controle op de kwaliteitseisen wordt echter voortaan centraal geregeld.
De controles op de kwaliteit van de professionele curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren werden voorheen uitgevoerd door alle rechtbanken in Nederland zelf. Door de kwaliteitscontrole te centraliseren kunnen de eisen uit het Besluit kwaliteitseisen curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren (Stb. 2014, 46) eenduidiger en efficiënter worden uitgevoerd. Daarnaast is het voor de branche-organisaties van professionele curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren goed om één aanspreekpunt te hebben. 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 19 januari 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

bezorgde dochter schreef op :
graag wil ik met u praten over de mentor en bewindvoerder van mijn moeder en de manier waarop deze te werk gaan; ook de rol van de kantonrechter in deze wil ik graag met u bespreken. Hoe kan ik met u in contact komen?

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.